Fagerström House by
Claesson Koivisto Rune

| Leave a comment
 

Wooden walls fade from dark red to yellow ochre on the exterior of this house that curves around an oak tree in Sollentuna, Sweden, by architecture and design studio Claesson Koivisto Rune (+ slideshow).

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

The architects planned a two-storey building with a curved L-shape, creating enough space for the client's family without disturbing the old tree and without approaching the boundaries of the site too closely.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

"The curved L-shape stems completely out of the zoning regulations," explains Claesson Koivisto Rune. "The actual bend gives the house an interior spatial flow that would have been broken if we'd chosen a sharp corner."

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Timber cladding is arranged vertically around the facade and are painted with different shades of traditional Falu Rödfärg paint to create the gradient.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

A double-height living room is positioned at one end of the house and features a large floor-to-ceiling window, while the roof overhead slopes up gradually towards the first floor.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

A kitchen and dining room forms the centre of the plan. A dark red bookcase curves around the side of the room, concealing a set of generously proportioned stairs that lead to bedrooms on the first floor.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

"With its slow climb, the staircase gives you a feeling of 'proceeding' rather than walking between levels," say the architects.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

A study is also located on this upper floor and offers a balcony overlooking the living room.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Marble covers the floors at the house's entrance, while the bathroom floors and walls are lined with patterned green ceramics designed by Claesson Koivisto Rune for tile brand Marrakech Design.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Mårten Claesson, Eero Koivisto and Ola Rune launched their architecture and design studio in 1995. Recent architecture projects include a prefabricated Scandinavian house and the studio has also launched a stove for the developing world that uses two-thirds less wood than a traditional cooking fire.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

See more design by Claesson Koivisto Rune »
See more houses in Sweden »

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Photography is by Åke E:son Lindman.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Read on for more information from Claesson Koivisto Rune:


Fagerström House

The client had split his garden city plot in two and moved the old house to the one. The other had a more embedded position, including a big old oak tree in the middle.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

The gross building allowance had to be fully exploited in order to create a large enough home for the growing family. The stipulated distance to the property line of course limited the positioning from the sides, while the desire to preserve the old oak tree blocked the middle.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

The curved L-shape stems completely out of the zoning regulations. The actual bend gives the house an interior spatial flow that would have been broken if we'd chosen a sharp corner. The curving of course also makes for an iconic and sculptural exterior - something that the client specifically requested.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

Another distinctive feature is the facade colour. Vertical boards are painted in different Falun red shades. An irregular transition from ocher (wide boards) to dark red (narrow boards) happens from the bedroom end to the living room end. The inspiration for the colour mixture was taken from the Swedish children's book 'Where's the Tall Uncle's Hat?'.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune

The house has two floors in its tall end. That's where you find bedrooms etcetera. In the second lower end, the upper floor terminates with a balcony facing the interior living room with its high ceilings. The roof has a diagonal, pitch; from one end to the other and also backwards. This skews the house's gables but also makes for the constant changing of room geometry as one moves through the house.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune
Site plan - click for larger image

The house's waistline houses the kitchen and, behind a bookcase, stairs. The kitchen thus is very much open while the stairs up to the more private spaces are more to the side. With its slow climb, the stairs gives a you a feeling of 'proceeding' rather than walking between levels.

All openings/glazing is carefully placed so that visibility from neighbours is avoided. This also creates a feeling that the house is located in a place far more sparsely populated than the area in reality is. As if it was just the house and the outdoors.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune
Ground floor plan - click for larger image

Instead of a larger number of conventional windows, the remaining placements are generously glazed. For example, the living room is completely glazed toward a conservatory. As an outside extension of the living room.

The entrance floor is made of Carrara marble. The tiles are laid perpendicular to the main facade, even where the room bends (like a fan). An integrated blood-red bookcase and staircase flows into an equally blood-red wood floor upstairs. The bathrooms are tiled (floor, walls and ceiling) with different patterns from Marrakech Design's collection by Claesson Koivisto Rune.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune
First floor plan - click for larger image

We thought of the house as if it designed itself; that it was neither particularly strange or extreme. But everyone else evidently did not agree. When the house was finished or nearly finished three cars drove into the concrete blocks placed on the street right outside to prevent high speed in the area. Three drivers, three different occasions, who could not keep their eyes on the road.

Fagerström House by Claesson Koivisto Rune
Cross section - click for larger image

Location: Edsviken, Sollentuna
Architect: Claesson Koivisto Rune Architects
Project group: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Lotti Engstrand
Building area: 270 m2
Built: 2012
Client: Fagerström family
Builder: Komponent Byggen AB
Construction: Wood