Chungha in Gangnam
by MVRDV

| 8 comments
 

Dutch studio MVRDV has transformed the facade of an ageing mixed-use building into a stack of shop windows in Gangnam, the trendy district of Seoul described in the world-famous Korean pop song.

Chungha in Gangnam by MVRDV

Positioned amongst the designer boutiques of Apgujung Road, the 1980s Chungha building contains a leather accessories store on its ground floor. The upper levels accommodate more private businesses, including a wedding planner and two plastic surgery practices, so its tenants had previously covered over the strip windows and created a messy-looking exterior.

Chungha in Gangnam by MVRDV

For the renovation, MVRDV removed the beige stone cladding and original glazing and replaced them with a facade of 18 boxes, each with a glazed shop window across its face. Different boxes were handed over to the various tenants, who can either fill them with product displays or screen them using translucent posters.

Chungha in Gangnam by MVRDV

"The windows no longer correspond with the interior," MVRDV's Jan Knikker told Dezeen. "The general ambition was to keep them as large as possible. The upper windows also follow view lines across the city."

Chungha in Gangnam by MVRDV

The boxes feature curved edges and the outer surfaces are clad with tiny mosaic tiles. "[They] resemble white foam from close-up and smooth white stone from further away," say the architects. A similar bubble pattern decorates the windows.

Chungha in Gangnam by MVRDV

A new upper storey is set to open as a rooftop cafe with outdoor terraces.

Chungha in Gangnam by MVRDV

MVRDV's other recently completed buildings include a shop and office complex disguised as an old farmhouse and a public library inside a glass pyramid.

Chungha in Gangnam by MVRDV

See more architecture by MVRDV »
See more architecture in South Korea »

Chungha in Gangnam by MVRDV

Photography is by Kyungsub Shin.

Here are more details from MVRDV:


Gangnam Style: MVRDV completes building transformation in Seoul

Just before a Korean pop-song became a global success on YouTube for the first time in history, and Gangnam became world famous as the nouveau riche hangout of the South-Korean capital Seoul, MVRDV was commissioned by Woon Nam Management Ltd. to redefine a building on Gangnams chic Apgujung Road. Even though the Chungha building was completed in the 1980's it was already outdated in a street dominated by flagship stores. The transformation, which added an extra level, was completed in just 9 months.

Chungha in Gangnam by MVRDV

The Chungha building had become a rotten tooth in a fast changing streetscape dominated by single brand stores, this building contains a collection of brands in one. On the previous façade, a motley collection of fonts competed for the attention of passersby. The sober building's beige natural stone façade was ruined by commercial messages. The ground floor is occupied by French leather accessories label Louis Quatorze, the floors above hold a wedding planners' office, the clients' maintenance society and two plastic surgery practices. The discretion required by the clients of the plastic surgeries also had implications for the building. The windows of these floors were hermetically sealed, adding to the worn out feel of the structure.

The new façade concept is convincingly simple: Chungha is a multiple identity building which was transformed into a collection of shop windows so each commercial venture imposed onto the façade would have a fitting canvas for its display. The building's façade becomes more advertisement, and in that sense paradoxically more honest.

Chungha in Gangnam by MVRDV

Curvaceous frames were found to be the best match to the large amount of shop windows, and a mosaic tile consequently became the façade material to follow the curves. LED lights change the buildings appearance. MVRDV was given nine months to complete the refurbishment. Adding to the complexity was the limited size of the construction site - five storeys tall but only 2,5 metres at its widest point. Construction workers were required to balance and squeeze themselves into narrow spaces.

Once unwrapped, the building appears reborn, its large windows are filled with transparent posters which provide space for changing brand identities and discretion for the clients of the plastic surgeon. A 10% addition on the top floor will be turned into a café with outside terraces, resulting in a total surface of 2,820 m2. The exterior façade tiles, which resemble white foam from close-up and smooth white stone from further away, are also used on the sidewalk and in the lobby.

Chungha in Gangnam by MVRDV
Original facade

MVRDV realised Chungha Building together with InC Design (co-architect and project management), Ain Construction, 1'st Structure, Total LED and M&S Ceramic.

  • Gwen

    Nose job for a plastic surgeon – nice.

  • Roger

    Would someone please let MVDRV facelift the South Bank Centre?

  • Riccardo

    MVRDV Gagnam style :-) Nice crazy rehabilitation.

  • christina

    Amazing work. Bravo!

  • El Jiji

    I don’t know if everybody feels what a sensitive design this is… MVRDV takes the “cluttering of the original facade by commercial messages” (commercial messages ON the natural stone facade) and redistributes it to these windows, giving commercialism a precisely delimited space, which in turn leaves the materiality of the facade uncluttered.

  • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

    Did they have to murder those poor trees to complete the renovation, though?

  • Mariana Siqueira

    They have not been murdered, they are still there.
    Only another season, probably…

  • Rae

    This building probably has the least signage on its facade in Korea.