Binh Thanh House by Vo Trong Nghia
and Sanuki + Nishizawa

| 19 comments
 

Vietnamese studio Vo Trong Nghia Architects has completed a house in Ho Chi Minh City with half of its floors screened behind hollow concrete blocks and the other half exposed to the elements (+ slideshow).

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Working alongside architects Sanuki + Nishizawa, Vo Trong Nghia Architects designed the six-storey Binh Thanh House for three generations of a single family, adding curved concrete ceilings, a spiral staircase and gardens on each floor.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Alternating levels offer a mixture of both air-conditioned and naturally ventilated spaces. "The concept of the house is to accommodate two different lifestyles in a tropical climate," said the architects.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

The second and fourth floors have glazed facades that slide open, bringing natural light and cross ventilation through a pair of family living rooms that both occupy an entire storey. One features an undulating concrete ceiling, while the other is framed by a row of barrel vaults.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

The hollow concrete blocks create patterned walls either side of the first, third and fifth floors on the building, allowing light to filter through to bedrooms, a kitchen, a small dining room and a home gym.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

"Pattern blocks [...] used to be a popular shading device in Vietnam to bring in natural ventilation," said the architects. "While this house looks different from the stereotypical townhouses in Ho Chi Minh City, all the architectural solutions are derived from the local lifestyle and wisdom."

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

These upper floors are staggered back and forth, creating balcony gardens on both sides of the residence, while the sunken ground floor accommodates a parking area.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Vo Trong Nghia Architects has offices in Ho Chi Minh City and Hanoi. Recent residential projects by the firm include a spiralling stone house with a grass roof and a "tube house" with a vertical garden on its facade.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

See more architecture by Vo Trong Nghia Architects »
See more architecture in Vietnam »

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Here's a project description from Vo Trong Nghia Architects:


Binh Thanh House

Located in the centre of Ho Chi Minh city in Vietnam, Binh Thanh House was designed for two families; a couple in their sixties, their son, his wife and a child.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

The plot has a bilateral character, one is facing to a noisy and dusty street in a typical developing and urbanising area in the city and one is very close to a canal and Saigon Zoo with plenty of greenery.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Against a backdrop of this duality of its setting, the concept of the house is to accommodate two different lifestyles in a tropical climate; a modern and well-tempered lifestyle with mechanical equipments such as air-conditioners, and a natural and traditional lifestyle, utilising natural lighting and ventilation with water and greenery.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

The house is composed of two different spaces positioned alternately. Spaces for modern lifestyle are allocated in three floating volumes wrapped by concrete pattern blocks. And the spaces between these three volumes are widely open to the exterior and allocated for the natural lifestyle where the residents enjoy wind, sunlight, green and water.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Three volumes are shifted back and forth to bring natural light into the in-between spaces, as well as to create small gardens on each floor. The bottoms of the volumes become the ceilings for the in-between spaces. These surfaces are designed with various curved shapes, providing each in-between space with different lighting effects.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Bedrooms and other small rooms are contained in the floating semi-closed volumes to enhance security and privacy. On the other hand, the open in-between spaces are designed to be independent living spaces for two families.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

Pattern blocks, which used to be a popular shading device in Vietnam to bring in natural ventilation, are made of pre-cast concrete with 60cm width and 40cm height. It not only prevents the harsh sunlight and heavy rain but also enhances the privacy and the safety.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa

While this house looks different from the stereotypical townhouses in Ho Chi Minh City, all the architectural solutions are derived from the local lifestyle and wisdom. The house offers an interpretation of the ecological lifestyle in the modern tropical city. It is where modern and natural life are compatible with each other.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Site plan - click for larger image

Architect Firms: Vo Trong Nghia Architects, Sanuki + Nishizawa architects
Principal architects: Vo Trong Nghia, Shunri Nishizawa, Daisuke Sanuki
Status: built in June, 2013
Program: Private house for two families
Location: Binh Thanh, Ho Chi Minh City, Vietnam
GFA: 516 sqm
Site area: 140 sqm

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Ground floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
First floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Second floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Third floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Fourth floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Fifth floor plan - click for larger image
Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa
Long section - click for larger image
  • michael

    Nice section!

  • PeeWeen

    That IS beautiful! Corbi like, but not quite.

  • Donkey

    It looks like a Coventry City Centre car park, and for that reason, I love it. I would move into this tomorrow.

    I’d be curious to see how this fits with the neighbourhood, as from the glimpses of neighbouring houses this building is very stark by comparison.

  • R23

    Love it!

  • conor.

    Fantastic. If I lived in a tropical place I’d love to be in a place like this.

  • dude

    Vo is heading for the Pritzker – you read it here first!

  • alfonsogovela

    Congratulations. Great body of work. Such should be life in the tropics!

  • Mace

    I love it!

  • Airborne

    Another stunning project from Vo Trong Nghia Architects. However, I place some questions by the open design.

    I live in a Vietnamese city. In the evenings I have to close all the windows otherwise I get eaten alive by mosquitos. Because of the global warming Ho Chi Minh City is occasionally visited by a typhoon. This house does looks very inviting to gusts of wind.

    • Airborne

      Ah, I just noticed the sliding door panels…

      • jmg

        I was wondering about this too. Does not providing for bug screens or netting mean this house can’t really function as a naturally ventilated house?

  • PTimble

    Table Tennis table in the “gym”, awesome.

  • Rok007

    Who would have thought brutalist architecture would make a comeback. It’s a terrible material to live with at work, never mind at home.

  • ADC

    Very nice! Love that concrete checkerboard lattice detail.

  • marka

    Nicest building I’ve seen for a while – just don’t try this sort of thing in the UK though!

  • http://twitter.com/MrBasabose @MrBasabose

    Amazing, just amazing. We should see this kind of work more often, not just plastic renderings from celebrity architects.

  • leila

    Very cool!

  • zmin

    A living place where you can feel the light, air, wind, rain and greenery. Where your neighbours are possibly enjoying the mere wall, glass and door.

  • Me

    I think that place is called um… THE OUTDOORS!