Eaton Terrace by
Project Orange

| 2 comments
 

Architecture and interior design studio Project Orange have renovated and extended a home in central London to provide more practical spaces for a family that hosts a monthly dining club (+ slideshow).

Eaton Terrace by Project Orange

East London-based practice Project Orange moved the principle kitchen to the first floor so it is next to the dining room where the family entertain their guests.

dezeen_Eaton Terrace by Project Orange_10

The new dining room features tables that can be arranged to accommodate different numbers of guests and built-in shelves at one end continue above the door on the perpendicular wall.

Eaton Terrace by Project Orange

Utilitarian, off-the-shelf products are used to furnish the kitchen, resulting in a practical space that is customised to the needs and tastes of the homeowners.

dezeen_Eaton Terrace by Project Orange_2

The architects also designed an infill extension at the rear of the property that houses a smaller kitchen with a large skylight.

Eaton Terrace by Project Orange

Floorboards removed when new underfloor heating was laid have been reused on the walls and work surfaces in the downstairs kitchen.

dezeen_Eaton Terrace by Project Orange_4

Partitions were introduced on the ground floor to create a small office and a snug, while the basement has been repurposed as living quarters for the family's son and bedrooms, a master bathroom and another study are located on the second floor.

Eaton Terrace by Project Orange

Project Orange have also extended a redundant brick warehouse in Sheffield, England, by placing a contrasting black steel volume on top of building.

dezeen_Eaton Terrace by Project Orange_3

Recent residential extensions on Dezeen include an addition to a single-storey house in Melbourne, Australia, with a translucent roof that looks like a lightbox, and an extension in Dublin, Ireland, covered in terracotta tiles that resemble brickwork – see more residential extensions.

Photography is by Jack Hobhouse.

Here's a project description from the architects:


Eaton Square house renovation

The client for Eaton Terrace runs a monthly dining club from their home in central London, and our brief was therefore not only to design a small extension providing more living space for the family, but to also reconfigure the existing house to better accommodate guests.

The key move was to shift the kitchen to the first floor alongside the dining room and reintroduce partitions at ground floor level to create an office and snug.

To the rear of the house we designed an infill extension with a huge rooflight to form a new day room. Bedrooms, the master bathroom and a second study are found on the second floor, with the basement re-designated as the son's quarters.

Eaton Terrace by Project Orange

An original extension off the main stair contains a guest WC and second bathroom at half landings.

Both the kitchen and built-in furnishings have been carefully designed using standard products but with detail nuances introduced to help provide a bespoke and more quirky aesthetic.

A new underfloor heating installation requires the removal of the existing floorboards, which in turn are inventively re-used in the ground floor kitchen and a bespoke door lining to the dining room.

  • Alex

    Would be good to see some plans of the scheme.

  • Kate

    Oh my, this is beautiful. Perfect inspiration for my forthcoming house search.