Far Rockaway Branch Library
by Snøhetta

| 3 comments
Far Rockaway Branch Library by Snøhetta

Architecture studio Snøhetta of Oslo and New York has revealed designs for a community library in Queens, New York, with a shimmering golden exterior and a triangular entrance at one corner.

Far Rockaway Branch Library by Snøhetta

Proposed for the neighbourhood of Far Rockaway, the new building will replace a well-used but small existing library that functioned as a disaster relief centre during the aftermath of Hurricane Sandy last year.

Far Rockaway Branch Library by Snøhetta

Snøhetta's design is for a two-storey structure that will double the floorspace of its predecessor.

The exterior will be screened behing fritted glass, creating a golden surface intended to reference the colour of the skies along the Long Island coastline. A sliced-off corner will be clad with transparent glass, providing the building's entrance.

Far Rockaway Branch Library by Snøhetta

Snøhetta recently completed a library at North Carolina State University, which features a robotic book retrieval system and a 3D printing workshop.

Other projects underway by the firm include a major extension to the San Francisco Museum of Modern Art and a new stadium for the Golden State Warriors basketball team.

See more architecture by Snøhetta »
See more libraries »
See more architecture in New York »

Here's more information from Snøhetta:


Snøhetta releases design of the new Far Rockaway Branch Library, Recipient of the 2013 Public Design Commission's Design Excellence Award

Today, Snøhetta releases the design of the Far Rockaway Branch Library in Far Rockaway, Queens. The new building will replace the existing library building, while also doubling the area of library spaces. The project, currently in design development in New York City, has also received the Public Design Commission of the City of New York's recognition for outstanding public projects, the Annual Award for Excellence in Design.

Community Context

The Far Rockaway Library is located at the prominent intersection of Mott and Central Avenues in Far Rockaway, among the more dynamic, ethnically diverse communities in the borough of Queens. While the current library is small, it is heavily used, and its local importance is well-demonstrated in the aftermath of Hurricane Sandy when it was used to provide disaster relief to the community. This new building seeks to increase the services needed by the neighbourhood, and it is hoped that along with other revitalisation efforts, it will serve as a catalyst for community transformation.

Design Intent

The massing is a simple volume clad in fritted, coloured glass, with a gradient of colour reminiscent of the sky off the coast of Long Island. The simple form provides a calm contrast to the visual noise of surrounding retail outlets. The combination of transparency and translucency of the façade provides an awareness of the activity within as well as a degree of privacy for occupants of the library.

The primary organising elements are indicated with simple, clear forms. The entry is announced with a tall transparent glass pyramidal opening at the corner. The interior is organised around an inverted pyramidal atrium, which allows the penetration of natural light to the ground floor as well as a view of the sky from within the building. Combined, they provide the entry and circulation sequence through the building, and orient the visitor within.

The Far Rockaway Branch Library will comply with Local Law 86, seeking LEED Silver Certification, and will be sited at an elevation exceeding the new FEMA flood zone guidelines. As part of the Percent for the Arts program, Snøhetta will be collaborating with an artist to create a site specific artwork within the library.

Architect: Snøhetta
Structural: Robert Silman Associates
MEP/FP Engineers: Altieri Sebor Weiber
Sustainability/Lighting: Atelier Ten

  • ar

    This Snohetta library looks like the exact copy of Dominique Perrault’s Metz Center Pompidou competition.

    • cs

      Ummm, yeah, not really. Not the materials, orientation of the surface, basic idea, or anything else. They both have triangles at a corner, that is true.

    • MrG

      Looks way more like the 2-22 in montreal.