Koya No Sumika by
mA-style Architects

| 2 comments
 

Small attic spaces are tucked between the ribs of a triangular roof at this house extension in Japan by mA-style Architects (+ slideshow).

Koya No Sumika by mA-style architects

Japanese firm mA-style Architects designed the timber roof as a series of V-shaped frames, which sit over a rectilinear base and create triangular windows at each end.

Koya No Sumika by mA-style architects

Added to the west side of a family house, the Koya No Sumika extension provides a separate living and dining space for a couple and is connected to the main building by a glass and timber passageway.

Koya No Sumika by mA-style architects

"The young couple desired feelings of ease and spaces that ensure quiet and comfortable times," said the architects. "The extension is designed as a minimum living space and pursues both maintaining distance and retaining fertile relationships."

Koya No Sumika by mA-style architects

Small pockets slotted into the sides of the living area provide storage spaces for books and plants, as well as study areas with wooden desks and chairs.

Koya No Sumika by mA-style architects

A set of protruding wooden stairs and a separate ladder lead to the compact attic spaces overhead, as well as to a bed deck at the front of the building.

Koya No Sumika by mA-style architects

Bare light bulbs hang down from the triangular ceiling sections to illuminate the space.

Koya No Sumika by mA-style architects

Other mA-style Architects projects we've featured are an elevated house in the shape of a giant rectangular telescope, a wooden house lifted off the ground and curved like the hull of a boat and a metal-clad house with a smaller wooden house insideSee more Japanese houses »

Koya No Sumika by mA-style architects

Photography is by Kai Nakamura.

Here's a project description from the architects:


Koya No Sumika

This is an extension plan for a young couple's house next to the main house. The main house is a one story Japanese style house with about 200m2, which is commonly seen in rural areas.

Koya No Sumika by mA-style architects

It is a big house with many rooms and mainly consists of large spaces for people to gather and to provide hospitality. However, the young couple desired feelings of ease and spaces that ensure quiet and comfortable times.

Koya No Sumika by mA-style architects

A simple extension may enable each of the house's residents to live completely separated, but the relationship between the families and the connection with the main house might be lost.

Koya No Sumika by mA-style architects

Therefore, by utilising the functions for living in the main house, the extension is designed as a minimum living space, and pursues both maintaining distance and retaining fertile relationships.

Koya No Sumika by mA-style architects

The extension is attached by a connecting-corridor on the west side of the main house. This enables the residents to switch their mindset before entering into the other living space, and the common garden maintains a proper sense of distance. By relying on the main house for the large kitchen, bathroom, and future children's room, only a few functions for a living space are required for the extended part.

Koya No Sumika by mA-style architects

The living spaces are aggregated into a simple continuous structure, which consists of small, 2m high, U-shaped bearing walls. A V-beam roof truss is made with 62mm panels and structural plywood on both sides, and it is topped with a 69mm thin roof.

Koya No Sumika by mA-style architects

By overlapping the bearing walls and the V-beam frame, and by using a variety of finishes, contrasting spaces are created and a sense of scale in the vertical direction is born in the flat house. By doing so, as the residents' living scenes unfold, light and air freely circulate in the space, and the people's lines-of-sight extend beyond the area in a state of freedom. We intended to leave a rich blank space that fosters the imaginations of the residents.

Koya No Sumika by mA-style architects
Ground and first floor plans
  • alex

    I’d like to see more images of it lit up.

  • tinimi

    Japan knows.