Clue installation by
Elevation Workshop

| Leave a comment

ELEV installation by Elevation Workshop architects

Beijing architecture studio Elevation Workshop completed a freestanding structure made from strips of strengthened bamboo for Beijing Design Week 2013.

Clue installation by Elevation Workshop architects

Elevation Workshop was one of thirteen practices invited to create an installation using bamboo steel, a laminated and treated material that is formed using bamboo and produced in China.

Clue installation by Elevation Workshop architects

Designed and assembled by the practice, the structure is formed from vertical members that stand at angles to zig-zagging horizontal planes. Visitors interacted with the piece by sitting or lying on the benches, or by walking through a hinged upright element that opens like a door.

Clue installation by Elevation Workshop architects

All the installations were exhibited at the 751 D-Park, a former industrial facility in northeast Beijing.

Beijing Design Week 2013 featured a few of installations, including a pattern of strings through a Beijing hutong and a pavilion surrounded by 1200 vertical brass tubes.

See more information from the architects below:


ELEV installation for Beijing Design Week

The installation is a freestanding system that contains space for human activity and interaction.

Clue installation by Elevation Workshop architects
Plan- click for larger image

The design generates an ambiguous space by creating a set of floating horizontal surfaces that offer functional need for visitors.

Clue installation by Elevation Workshop architects
Section- click for larger image

They are invited to lie, sit, stand and walk through the installation, constantly shifting between being enclosed and being exposed.

Clue installation by Elevation Workshop architects

The suspended edge condition provides a gradual and soft connection to the surrounding area.

Clue installation by Elevation Workshop architects

The boundary between inside and outside is blurred.

Clue installation by Elevation Workshop architects
Perspective diagram -click for larger image

The elegant vertical element resembles the material quality of bamboo, lean yet strong.