Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes
with bands of light on its walls

| 1 comment
 

Bands of light shine through the perforated metal facade of this sports hall by French studio Ateliers O-S Architectes in north-west Paris (+ slideshow).

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Located beside a railway embankment in Asnières-sur-Seine, the Gymnase Curie provides a flexible games hall for a nearby school and was designed by Ateliers O-S Architectes to be "visually homogeneous" to its surroundings.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

The facade is glazed at street level to reveal the building's activities to pedestrians walking by, while the remaining sections of the walls are uniformly clad with the perforated metal panels.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Fluorescent tubes are arranged vertically behind the panels to create the illuminated stripes, allowing the building to glow after dark.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

"Emerging from the railway embankment as a rock with straight edges, the gymnasium manifests itself through its massive aspect, leaning over an illuminated rift that shows the interior activities," explained the architects.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Behind the facade, the building has a timber roof structure that is exposed across the ceiling of the hall.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Clerestory windows bring daylight in from the east, reducing the need for artificial lighting.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Changing rooms, storage areas and bathrooms wrap the south and east sides of the building, while a small public square frames the main entrance.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Photography is by Cecile Septet.

Here's more information from Ateliers O-S Architectes:


Gymnse Scolaire Zac Bords de Seine

The site is characterised by three special features that led our intentions:
» Its dimension: a narrow piece of land, 30m width and 250m long, along a railway embankment
» Its orientation: the site opens to the south on the river La Seine
» A breach generated by the western entrance of the new district under the embankment

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

The urban challenge was to develop a coherent project on the site scale that uses these features. The breach becomes a unifying square, a strong link between the gymnasium and the outdoor playgrounds. The length of the site is organised by a sequence of wooden planted wall.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

Emerging from the railway embankment as a rock with straight edges, the gymnasium manifests itself through its massive aspect leaning over an illuminated rift that shows the interior activities.

Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls

The sports hall, that we wanted visually homogeneous, is located along the street, creating a strong visual link between the city and the gymnasium. Around are organised the changing rooms, the facilities and other additional rooms.

Exploded structural diagram of Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls
Exploded structural diagram - click for larger image

An opening on the roof brings diffuse light, completing the light coming from the wide windows on the facades.

Site plan of Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls
Site plan - click for larger image

The street facades are composed by two levels: a glassed low level that brings life to the street at pedestrian scale, and a high massive level composed of metallic punched panels that highlight the building with vertical lights.

Floor plan of Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls
Floor plan - click for larger image

The structure is made of a wooden framework leaning over a concrete basement along the railway. The high laminated timber beams appears on the roof, giving rhythm and depth. This project is a simple answer to sustainable development concerns and to a particular urban context.

Section of Parisian sports hall by Ateliers O-S Architectes with bands of light on its walls
Section - click for larger image