White Space orthodontic clinic with
Corian walls by Bureauhub

| 7 comments
 

Almost everything is pristinely white inside this dental clinic in Sicily by architecture studio Bureauhub, from the walls and floors to furniture, equipment and staff uniforms (photos by Roland Halbe + slideshow).

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

Aptly named White Space, the interior was designed by Bureauhub for a pre-existing orthodontic practice located in the city of Catania.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

The architects began their renovation by installing a large Corian volume that wraps around several rooms inside the clinic to accommodate a variety of different functions and activities.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

It integrates information screens and pull-out coat hooks in the reception area, and also curves down on one side to provide patient seating and magazine storage.

Elsewhere, it accommodates touch screens and remote controls for X-rays and medical information systems, as well as display walls for dental photography and other pin-up items.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

"We envisioned an implant concept, based on the typical orthodontic use of high-precision medical devices, as a design principle throughout the space," explained the architects.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

The clinic has a clientele of mostly children, so Bureauhub also installed a piece of custom-designed furniture that combines a desk for writing and drawing with a grotto containing bubble-shaped hiding places.

"We aimed to tickle senses and curiosity, reversing the typical expectations of a waiting area into a self-exploration environment," said the architects.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub

A signage system comprising 21 different symbols was developed to aid orientation around the clinic. Each symbol is milled into the Corian at children's eye level, while a back-lit wall offers a guide to what each one means.

Photography is by Roland Halbe.

Here's a project description from Bureauhub:


White Space

White Space is an private orthodontic clinic for an opinion leader and luminary who is applying and researching most advanced techniques and materials in his discipline.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub
Design concept

We envisioned an implant concept, based on the typical orthodontic use of high-precision medical devices, as a design principle throughout the space. Interior wall surfaces and furniture merge seamlessly into a continuous white shell of DuPontTM Corian® where cutting edge medical technology are implanted.

The plug-in components are ranging from ergonomic deformations like coat hangers or toothbrush holder folded out of the Corian® cladding up to technical implants like a touch screen and remote button for x-ray control or TV screens for medical information.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub
Diagram of treatment facilities and reception - click for larger image

Since 80% of the clinic patients are represented by children, we aimed to tickle senses and curiosity, reversing the typical expectations of a waiting area into a self-exploration environment.

Core of the patient lounges is a multifunctional furniture designed ad-hoc to entertain with pedagogical value: on one side three intersecting void spheres form a grotto-like space to be explored by children, while on the other side a surface equipped with niches for pencils and comic strips is dedicated to study and sketching.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub
Children's furniture design concept

A playful signage graphic with custom designed icons CNC milled into the white Corian® skin is positioned intentionally at children's eye level. It refers to the softly glowing backlit graphic panel indicating the spatial organisation of the clinic. Here backlighting is created by pioneer use of OLED lighting modules, next generation sustainable light source produced with organic electroluminescent material that will help reduce CO2 emissions.

Main focus of the futuristic environment is based upon all handcrafted built-in components meticulously designed up to the smallest details and recalling the precision and craftsmanship of orthodontics. Every single detail experiences a subtle spatial presence, accentuating the abstraction and scalelessness of the ephemeral, monochromatic environment in a playful and poetical way.

White Space orthodontic clinic with Corian walls by Bureauhub
Signage layout plan - click for larger image

Project Name: White Space Orthodontic Clinic
Architect: bureauhub architecture
Location: Via Teseo 13, 95126 Catania, Italy
Building Type: Private Orthodontic Clinic
Building Area: 220 m2 (NFA) / 257 m2 (GFA)
Client: Dr. Davide Agatino Mirabella

  • Romain_M

    THX 1138… An amusement park for the discerning dystopians.

  • Matthew

    I assume there’s a dress code?

  • Leiurus

    I’m sure the kids will find this futuristic, clinical environment very welcoming and reassuring.

  • MarkyMarkLima

    I’m guessing that in Sicily you get your visual impairments corrected prior to your teeth. How anyone with a visual disability is supposed to distinguish form (let alone read the signage) is beyond me. I’d love to see this building after a couple of years… Hazard warning tape at every change of plane :D However, I have to admit it looks cool in a sort of sci-fi utopian way.

  • roser

    It is scary enough going to the dentist. This design does not help at all.

  • Romain_M

    Thank you for the input :) While I appreciate the need for efficiency, isn’t this exactly the type of thing architects should address? They could have at least maintained an illusion of intimacy and individual treatment. The whole “work-piece on a factory floor” setup just adds to the harshness of the project.