Architecture studio with a bulging
wall by domohomo architects

| 1 comment
 

A curving timber-clad wall divides the work space from a multipurpose meeting room at the offices of domohomo architects in Santiago de Compostela, Spain.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

Domohomo architects renovated an abandoned shop and transformed it into a compact office with a separate area that can function as a meeting room, classroom or events venue.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

The addition of a bulging masonry wall clad in pale timber creates two distinct spaces; a light-filled office containing a large desk, and a smaller room that can be rearranged depending on requirements.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

Openings including a hatch in the curving wall facing the office and a door in the other side allow the sequence of spaces to be visually connected and supplement the natural light reaching the back room from a large window next to the entrance.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

"Everything seems continuous and uniform, but it is nothing more than a subtle game of steps and gates that, according to its opening, allows us to discover new stays or, simply change the spatial configuration," explained the architects.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

The original asymmetric floorplan has been turned into a regular oblong by adding fitted cabinetry along the entire length of one wall, which also provides the office's main storage.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

The architects employed a palette of simple and affordable materials, including fabric fixed loosely to the ceiling to create a series of inverted vaults.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects

Vertical wooden boards extend along one wall of the office, continuing over the partition and surrounding the meeting room.

Floor plan before renovation of Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Floor plan before renovation - click for larger image

"We consider wood as an optimum material to meet all our demands, both for the inner envelope and for the preparation of all the necessary furniture," said the architects.

Floor plan of renovated office of Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Floor plan of renovated office - click for larger image

Wood is also used for the floors throughout the offices, and offers a warm contrast to the slick surface of the cabinetry and the white-painted brickwork which is visible on the rear of the curving surface and some of the other walls.

Floor plan of renovation with a different configuration of Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Floor plan of renovation with a different configuration - click for larger image

The architects sent us the following text:


Architecture studio in Santiago de Compostela

Our Architectural Studio, domohomo architects, is located in a former shop that had been in disuse in recent years, in Santiago de Compostela, Spain. It was the place we had chosen to develop our incipient profession, but we knew that the reform had to be governed by two very clear premises; on the one hand, the budget that we started was necessarily reduced and, on the other hand, we didn't want to give up enjoying a warm and cosy stay to develop our daily task.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Section - click for larger image

Delving into this second premise, we consider the wood as an optimum material to meet all our demands, both for the inner envelope and for the preparation of all the necessary furniture. Specifically, the front of cabinet that runs through the entire space takes special relevance, since he returned to the low a more orthogonal form and functions as a large container. In the end, thanks to the opening of booklet, we get that part of its interior to incorporate a general volume, depending on the needs of the moment.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Axonometric diagram showing new masonry

In contrast with this smooth and straight forehead, the rest is defined by curves and contra-curves of white timber. Apparently, everything seems continuous and uniform, but is nothing more than a subtle game of steps and gates that, according to its opening, allows us to discover new stays or, simply change the spatial configuration.

Architecture studio with a bulging wall by domohomo architects
Axonometric diagram showing wooden surfaces

This fact is by no means capricious, but it is due to a very clear desire. From the beginning, we wanted that this reform is not limited to our professional office but that could also serve physical support to other creators to publicise their work. Therefore, generated two distinct areas, where the most exposed part is unveiled for our jobs, while the rear is deliberately more indefinite, well can function as meeting room, small classroom or venue.

  • Elena Sciutto

    The idea of a curving timber-clad wall to separate two spaces is nice. However, I think it would be more suitable for a larger office. The curved room between the toilets and the computer spaces is almost useless in this project scale.

    The creation of the window to provide more light makes the concept of the curving continuous wall less stronger.