Nendo styles Tokyo department store
like a European park

| 1 comment
 

Japanese design studio Nendo has installed screens based on wrought iron fences in the women's clothing section of Tokyo's Seibu department store so it resembles a European city park (+ slideshow).

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Brands and product displays on Seibu's third floor change rapidly, so Nendo designed modifiable fixtures for the space that look like street furniture in parks.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

"Our design took inspiration from the wrought iron fences surrounding the parks, squares and other green spaces in European cities," said the designers.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

The decorative white screens are suspended from the ceiling, dividing the space and doubling as rails for hanging the garments.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

These can be taken down and reinstalled in other areas of the store to change the layout.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Manequins are hung on wires attached to rails on the ceiling, so they can also be relocated.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

A herringbone pattern of plastic tiles in shades of grey to represent paving spreads across the entire floor surface.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Wooden pedestals resembling planters display accessories on their illuminated tops.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Shoppers can rest on outdoor furniture such as low seating and park benches, some of which are used to present folded clothes.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

In the changing rooms, artificial plants that match the colours of the walls crawl down from the lit gaps along the ceiling edges.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Photographs are by Masaya Yoshimura.

Here's some text from Nendo:


The multi brand and shared areas for the women's clothing floor on the third floor of the Seibu department store in Tokyo's Shibuya. The 'contemporary luxury' floor presents multiple brands together in a unified environment, but each brand needs to be gently distinguished from the others.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

The brands' lineup and product arrangement change at a dizzying pace, so the fixtures needed to be easily modifiable.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

Our design took inspiration from the wrought iron fences surrounding the parks, squares and other green spaces in European cities. We created screens based on these fences, and suspended them from the ceiling as hanger racks for the clothes. The screens are easy to remove and relocate, and have built-in lighting to illuminate the clothes. They come in seven different patterns, to give each brand a distinctive look.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

We also created ceiling-suspended shelves, as well as low floor fixtures inspired by park benches and a bench reminiscent of a fountain's edge.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

To overcome cost and thickness restrictions for the flooring, we cut ordinary plastic floor tiles into different shapes and created a variegated flooring pattern that recalls cobblestones.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

The colourful changing room walls are finished with artificial ivy in different hues, and the changing rooms offer simulated outdoor light as well as indoor light, for checking clothes in a variety of environments.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

These designs create a free, lighthearted environment, similar to the experience of strolling in a park.

Compolux at Seibu department store Tokyo by Nendo

  • Sunny

    I like the idea to mimic European park while it remains the typical Japanese colour palette.