Raised outdoor cabins connected to Goodwood
Residence apartments by WOHA

| Leave a comment
 

Small cabins perched on tree trunk-like columns provide outdoor rooms for residents of this apartment complex in Singapore by WOHA (+ slideshow).

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

The Goodwood Residence designed by Singapore studio WOHA comprises 210 apartments surrounding a central courtyard that is lushly planted to create a visual connection with the nearby Goodwood Hill.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

"Articulated as two 12-storey L-shaped blocks, the 2.5-hectare development dialogues with the hill that it embraces and merges with in a language of openness and continuity made expressive by varying degrees of scale and privacy," said the architects.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

A tree-lined boulevard leads from the estate's entrance to the large courtyard, which is flanked by the apartments and features a swimming pool, clubhouse and lawn area.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

The facades of the apartment blocks are covered in sunscreens made from aluminium fins that can be raised or lowered to adjust the amount of daylight and privacy inside the residences.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

Fifteen of the apartments on the second and third storeys are connected to outdoor huts, which are raised to the height of the surrounding tree canopies.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

Staggered balconies rising up the facades from the fourth to the eleventh floors provide shaded outdoor spaces and penthouses on the twelfth floor feature roof terraces with views across the city.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

A total of 1700 square metres of vertical landscaping includes planting on the exterior of the stairwells, while small pools surrounded by trees and plants create decorative natural features.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

A garden wall is constructed from granite blocks salvaged from a quarry, while natural-cleft stone lines the covered walkway that leads around the edge of the courtyard.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

Photography is by Patrick Bingham-Hall.

Here's a project description from WOHA:


GOODWOOD RESIDENCE, SINGAPORE

Set amidst an enclave of black and white houses just off the prime Orchard/Scotts Road area, and against a verdant 20-hectare backdrop of greenery, the 210-unit Goodwood Residence is conceived on a macro scale as a breathing space - a rarity in high density urbanised Singapore - and an extension of the Goodwood Hill tree conservation area that it shares a boundary of 150m with. Articulated as two 12-storey L-shaped blocks, the 2.5-hectare development dialogues with the hill that it embraces and merges with in a language of openness and continuity made expressive by varying degrees of scale and privacy.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

All units are one apartment thick, with the blocks configured like boundary walls that define and enclose a series of courtyards that first draws its residents through an intimately scaled tree-lined boulevard that wraps around a pair of foliage screened tennis courts, leading to a formally scaled cobblestone entrance courtyard featuring a cluster of majestic rain trees, and finally opens out from under the canopies, like a clear forest glade, into an expansive central open lawn/ swimming pool.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

This spacious courtyard that visually merges into Goodwood Hill, measures some 100m across opposite blocks, which enhances the privacy of its residents while offering excellent views towards the lush greenery. It is the main community gathering place and breathing room of the development, complete with club house facilities (concierge, reading lounge, private function room and pools) that parallel that of serviced apartments. Smaller landscaped courtyards branching off the sheltered walkways are further extended into the basement car park as entry points, making pleasant the homecoming experience with natural day light, fresh air and planting.

Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA

On a building scale, distinct strata of living experiences are crafted. The ground floor units are designed as a new typology of "landed housing apartments", with lofty ceilings, generous outdoor pool terraces and specially devised auto-sliding gates/garden windows that are a modern interpretation of a traditional haha wall, allowing owners control over the degree of privacy and views out into the central lawn.

Site plan of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Site plan - click for larger image

Overlooking the central courtyard on the 2nd and 3rd storeys, are 15 units designed with treehouse cabanas perched amidst the treetop canopies, immersing its inhabitants in close-range nature. Rising above this tree line are the mid-levels (4th-11th storeys), which have overlapping double volume balconies – semi indoor/outdoor spaces reminiscent of the projected drawing studios of the black and white colonial houses from which to fully enjoy the expanse of openness and panoramic views towards Goodwood Hill. This culminates in the 12th storey penthouses that are sky-bungalows complete with generous roof/pool terraces that effectively recreate a new ground level with the added advantage of unobstructed city views and cooling breezes at elevated height.

Third storey floor plan of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Third storey floor plan - click for larger image

Inspired by patterns of traditional Asian woven textiles and the roll up bamboo chicks of the black and white colonial houses in the vicinity, all typical apartment units (2nd storey upwards) feature fine aluminium fins orientated at 45 degrees to north-south, that are devised as operable façade screens which not only provide vertical sun shading without compromising on ventilation, but also allows user-controlled amounts of privacy as well as facade animation. Planters of 1m width, coupled with projecting balconies of either 2.7m or 4.5m depth, further provide vertical greenery and horizontal shading for the apartments below.

Cabana four bedroom unit floor plan of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Cabana four bedroom unit floor plan - click for larger image

Conceived with sustainable design principles from the very onset, the project showcases several other (below listed) innovative environmental features and demonstrates that the introduction of such green measures, which cost only 1% more in construction cost, need not come at a high premium if adopted early in the design process. The estimated savings from these implementations are approximately $600,000 on annual utility bills for the home and the common areas, which is equivalent to 20% reduction in the monthly maintenance cost. Goodwood Residence has been awarded the prestigious GreenMark Platinum Award by the Building and Construction Authority of Singapore.

Typical four bedroom unit plan of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Typical ground floor four bedroom unit plan - click for larger image

Green Space & Green Living

Complementing and extending the green of Goodwill Hill are 55 existing trees which are preserved, along with approximately 500 new trees that are native to Southeast Asia. This is reinforced by some 1,700sqm of vertical landscaping and the grand central lawn at the heart of the development. Almost 80% of the estate is dedicated to landscaping and communal facilities.

Typical four bedroom unit plan of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Typical four bedroom unit plan - click for larger image

Smart Water Management

To minimise the use of potable water, a self-sustaining irrigation system that harvests rainwater, irrigation water run-off and underground water to irrigate the plants during the wet and dry seasons is devised. This is made possible due to the site's high water table and foothill location. Reed planting beds that act as filters further provide a natural bio-filtration process along the water migration route in order to improve water quality before it is stored for the next cycle of irrigation.

Main section of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Main section - click for larger image

User Friendly Dual Pneumatic Chutes

Separate refuse chutes for organic waste and recyclable waste are provided side by side at the common service lobbies for the convenience of residents and are connected to a development-wide pneumatic waste system, eliminating the need for multiple refuse collection points within the estate.

Section of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Section - click for larger image

Zero Building Waste Concept

100% of the internal walls of Goodwood Residence are built from reclaimed aggregates that originated from the pre-existing building walls and structures.

Part section of Raised outdoor cabins connected to Goodwood Residence apartments by WOHA
Part section - click for larger image