Chris Dyson's curved brick extension
completes a Georgian terrace in London

| 10 comments
 

Chris Dyson Architects has added a soot-washed brick extension with a curved wall to a Georgian terraced house and former nunnery in east London (+ slideshow).

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

London-based Chris Dyson Architects was asked to replace an old two-storey extension, creating a new family living space that would be more in-keeping with the traditional nineteenth-century style of the property located at Wapping Pierhead.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

"The curved end of the extension was inspired by the banks of the Thames elevation that rises on either side of the property and has curved bay windows overlooking the river," Chris Dyson told Dezeen.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

"It was an interesting local vernacular that we wanted to include and the curved extension bookends the environment well," he said.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

The architects worked with London bricklaying company Beckwith Tuckpointing to ensure the brickwork remained authentic. Locally sourced Coleridge yellow bricks were stained using an eighteenth-century soot-wash technique and an old penny was rolled between the brick joints, leaving an indent in the mortar.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

"The use of brick helped to achieve a balance between the contemporary and the original period style of the house," said Dyson.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Slate copings protect the gauged brick arches and bronze casements that have been added to the windows, helping to distinguish between the old and new.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

An original listed dock wall offers privacy for a sheltered garden, while the curved wall at the back of the extension completes the terrace.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

The garden offers another route into the basement and ground floor level of the extension, where a minimal dining room, library and kitchen offer living space for the family.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Built by British architect Daniel Asher Alexander in 1810, the Grade II listed building formerly housed a dock authority officer, before being repurposed as a nunnery in the 1940s.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Many of the period features have been restored, including the original staircase, architraves, floorboards and fireplace surrounds.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

"The original property was very run down and hadn't had much spent on it. This meant much of the house was preserved and we were able to bring back many of the period features," Dyson explained.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Upstairs, the master bedroom and bathroom continue with the Georgian style, with pastel green panels concealing extra storage space and a large antique-style bathtub.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

A rainwater-harvesting system and improved insulation have also been added to make the property more environmentally friendly.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Chris Dyson Architects recently won the AJ Small Projects Award for its extension of Wapping Pierhead. The award celebrates architectural projects built with a budget of less than £250,000.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London

Photography is by Peter Landers and Georgina Mann.

Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Site plan - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Basement plan - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Ground floor plan - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
First floor plan - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Second floor plan - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Section one - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Section two - click for larger image
Chris Dyson's curved brick extension completes a Georgian terrace in London
Section three - click for larger image
  • JP Floru

    Why did they paint the window frames dark? The neighbours’ windows are white. Excessive attempt to make the house invisible. To assuage local planning zealots? Mistake: the house should have been made just as prominent as the others – would have fitted in much better.

    • clare kennedy

      Jesus. Calm down mate.

    • -_-

      I assumed they were going for a sort of juxtaposition considering that it was being renovated and extended. A subtle contrast rather than say, building the extension in wood, glass, or concrete.

    • Z-dog

      The window frames on Georgian houses have not always been white, which is more common to the reemergence of the stucco as a fashionable item.

      The goal of dark windows is to make the windows resemble large opes rather that show off the sash windows. Rather than using large, expensive panes of glass (float glass pioneered in the 1950s) – they were forced to innovate with smaller pieces of glass.

      Keep your eyes peeled for Georgian architecture with dark panes – they exist!

  • alex

    It’s a well laid out extension full of beautiful spaces, a worthy winner of this year’s AJ Small Projects Awards. Well done!

  • Rae Claire

    The windows. Well, they can be changed. Otherwise very nice.

  • mitate

    Surprised no mention of local window tax.

  • DKD

    Ersatz. Go to great lengths to match the bricks, then ignore everything else and build an entrance to an ’80s community centre. Too harsh?

  • Damien

    What does “and an old penny [being] rolled between the brick joints, leaving an indent in the mortar” look like?

  • Gary Walmsley

    I’m glad to see there are architects who still understand the concept of integration!