Stone-clad base supports stacked classrooms
at PFP Architekten's school in Genoa

| 4 comments
 

Hamburg office PFP Architekten has designed a school building with overlapping boxes that jut out towards a piazza in the historic centre of Genoa, Italy (+ slideshow).

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

The new building for the Scuola di Piazza delle Erbe was designed by architect Jörg Friedrich of PFP Architekten for a plot left vacant after it was bombed during the Second World War.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Genoa's city council, which is responsible for the regeneration of the Porta Soprana and San Donato neighbourhood, commissioned the five storey building to accommodate almost 500 pupils of primary and secondary school ages.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

The site's location at the intersection of two narrow streets determined the position of the two-storey volume at the base of the building, which is partly submerged in the sloping site.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Above the stone-clad lower portion, which contains offices, a canteen and a music room at ground level, the upper floors housing the classrooms jut out over one edge and continue around the higher rear section of the site.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

"The school building is composed of two overlapping volumes: broken geometries, with a movement of the facades that also corresponds to a distribution choice and an optimisation of the classrooms' exposure," said the architects.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

The change in levels means the building can be accessed both from the piazza at the bottom of the site and from a smaller terrace at first floor level.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

While the building's base section is covered with panels of locally sourced marble that complement the paved surfaces of the streets, the upper storeys are rendered and painted pastel blue.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Full-height windows spread across the facades can be shielded from the sun by sliding wooden shutters.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Terraces on top of the building provide outdoor play areas with views of the city skyline.

Circulation areas inside the school feature white walls and marble-tiled floors that reflect natural daylight entering throughout the large windows.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Colourful surfaces add a fun element to the interior, while sections of the original damaged walls evoke the site's historic past.

A ruined eighteenth century chapel at the top of the site adjacent to the new building is currently undergoing renovations to transform it into an auditorium and library, which will also be open to the public and provide a link between the school and the streetscape.

PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa

Photography is by Anna Positano and Andrea Bosio.

Here's a project description from PFP Architekten:


School in piazza delle Erbe, Genova

The new school of Piazza delle Erbe is part of the Urban Renewal Programme of Porta Soprana and San Donato in the historic center of Genoa.

The school rises on the urban voids caused by the bombing which destroyed some monumental buildings and homes in the entire area between via di Porta Soprana and Mezzagalera alley. The new building is composed of several floors and will accommodate just under 500 children of the primary and secondary school.

Site plan of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
Site plan - click for larger image

In the uppers floors are located the classrooms, whereas in the ground floor there are the secretariat, the canteen and a music room. The outdoor areas are obtained on the terrace, which opens on a breathtaking view of the city.

Ground floor plan of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
Ground floor plan - click for larger image

In phase of restoration is still the former oratory of Santa Maria del Suffragio, an eighteenth century building adjacent to the school, on whose ruins will be built the auditorium and the
library. The oratory is conceived as an integrant part of the whole complex and will create a link between the school and the territory since it will also become a space for public use.

First floor plan of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
First floor plan - click for larger image

By exploiting the topography of the lot, the school is accessible from two levels: the square and the ascent of Prione. The school building is composed of two overlapping volumes: "broken" geometries, with a movement of the facades which also corresponds to a distribution choice and an optimisation of the classrooms's exposure.

Second floor plan of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
Second floor plan - click for larger image

On a base of two floors that follows the road perimeter, the remaining three floors of the building are overlapping in a game of autonomous and fragmented volumes that gives to the whole complex a dynamic and highly adaptable form. The fluidity of the interior spaces allows a natural passage of light and a sliding and an harmonious movement of people.

Section of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
Section - click for larger image

The new school, was built by a program of public/private shared capital, with its clean and modern lines inserts gently a work of contemporary architecture in the delicate urban fabric of the historic centre of Genoa. The school aims to establish a fundamental reference point in the process of re-appropriation of this part of the historic city by the Genoeses.

Interior sketch of PFP-Planungs-GmbH-Hamburg-Germany-School-in-Genoa
Interior sketch - click for larger image

Project: Scuola di Piazza delle Erbe/School of Piazza delle Erbe
Location: Piazza delle Erbe, Genoa, Italy
Architects: Jörg Friedrich_PFP-Planungs GmbH
Client: Comune di Genova
Surface: 7011 m2

  • Happy Camper

    This building seems to sit spectacularly well within its setting. It’s respectful but also a little daring, but what happened on the inside? Change of designer? Or last minute paint job? Don’t seem to be many windows either?

  • Citizen Pain

    The structure itself is quite cool, the internals too considering that usually Italian schools are really old (mainly built in the ’60s) and unsuitable for children. Beside that a lot of people who spend their time in Piazza delle Erbe strongly disagree with the decision of building three.

    I mean, do we really need modern buildings in the old town centre while the rest of the city is literally rotting down? Foreign workers, if you are asked to work in Italy and you love this country, try to show reason to our governments (and show US) how to properly build and manage a city. Be really careful when an Italian local government shows you a project because often that project isn’t discussed with the citizens and the risk is that you are creating something really beautiful but really useless.

    A lot of really good Italian architects, engineers, scientists and medics are working in northern Europe exactly because they are pissed off about being asked to use their knowledge for stupid things. I know it’s our task to control our governments but you also know there’s a lack of freedom and communication in Italy. Be our good example not only when it comes to money (aka finance) but also for the care of cities and the rationality your own in managing them.

  • citizen

    Un altro cittadino trovo questa argomentazione del tutto fuori luogo: come si può sostenere che una scuola nuova nel centro storico di genova è inutile?

  • vittau

    There are still swathes of people residing within Genoa’s historical district, so a state-of-the-art new school building was badly needed.

    The reason why some of the people who spend their spare time in Piazza Erbe, although living elsewhere disagree, is plain and simple: they dislike a contemporary building in a medieval neighbourhood.

    Yet resident people do not share this view. They are glad their quarter will keep on living.