Atelier Norisada Maeda's Orange house
features a curvy interior and a glass floor

| 2 comments
 

A staircase spirals like a helter-skelter around the curving internal walls of this minimal white house in Tokyo by local office Atelier Norisada Maeda (+ slideshow).

Orange by Norisada Maeda

The Orange house was designed by Atelier Norisada Maeda for a family with young children and its playful interior is intended to provide a stimulating space for the children to grow up in.



Orange house by Norisada Maeda

Situated in the Meguro district of Tokyo, the building's simple white exterior is interrupted by a strip of glazing that wraps around three sides and follows the shape of the internal stair as it ascends along one facade.

Orange by Norisada Maeda

A garage occupies a portion of the ground floor facing the street, while an entrance at the back corner leads into a bright family room with a glass ceiling that lets natural light flood into the space from windows on the level above.

Orange house by Norisada Maeda

The family room features a slightly lumpy floor that merges with a twisting wall, giving the space a cave-like appearance.

Orange house by Norisada Maeda

A short set of steps leads down to a small area where a curving shelf at desk height projects outwards from the wall, opposite an opening in the bulging surface that leads to a children's room.

Orange by Norisada Maeda

To the right of the entrance, a flight of cantilevered stairs leads to an open dining platform that adjoins a kitchen carved out from the space beneath the continuing staircase.

Orange by Norisada Maeda

The glass ceiling of the family room becomes the floor of a lounge area tucked around the corner from the dining room.

Orange by Norisada Maeda

A minimal white metal rail filled in with netting provides a safety barrier around the top of the stairs.

Orange by Norisada Maeda

An arching doorway located beneath the swooping curve of the ceiling leads to a hobby room at the rear of the house.

Orange by Norisada Maeda

From the dining room, the stairs broaden as they curve around the outer wall, creating an area for sitting, reading or playing.

Orange by Norisada Maeda

A warped opening in the wall at the top of the stairs provides access to the building's upper storey.

Orange by Norisada Maeda

This level contains the master bedroom and a bathroom that looks out onto a narrow outdoor courtyard.

Orange by Norisada Maeda

Photography is by Studio Dio.


Project credits:

Architect: Atelier Norisada Maeda
Principal Architects: Norisada Maeda
Person in charge: Ryuji Shiraishi
Structural Engineering: Ryozo Umezawa
Contractor: Shinozaki Building Contractor's Office

Orange by Norisada Maeda
Floor plans – click for larger image
Orange by Norisada Maeda
Upper levels plan – click for larger image
Orange by Norisada Maeda
Sections – click for larger image
Orange by Norisada Maeda
Elevations – click for larger image
  • http://be.net/bassel Bassel

    The most beautiful, whimsical and inefficient use of space!

    • Romain_M

      Yes, and the contractors are the real heroes here.