ABE House by UAo | Dezeen

Search results:

ABE House by UAo

ABE House by UAo

The floor of the dining room becomes a worktop for the kitchen inside this Tokyo house by Japanese studio Urban Architecture Office (UAo).

ABE House by UAo

With concrete walls both inside and out, the three-storey house has a staggered ground floor, which creates the recessed lower level.

ABE House by UAo

Every doorway, window and opening in the house is arched, while four staircases connect rooms with two separate roof terraces.

ABE House by UAo

On the first floor, a wide corridor doubles up as an office workspace and separates a bedroom from the triangular balcony opposite.

ABE House by UAo

The uppermost staircase climbs one of the exterior walls to connect the second floor with the larger terrace, located on the top of the building.

ABE House by UAo

The plan of the house is also split into three overlapping blocks, which are arrayed to face five little gardens.

ABE House by UAo

This is the first project we've featured by UAo, but you can see more houses in Japan by other architects here.

ABE House by UAo

Here's some more information from UAo:


ABE house
Dwelling as a Journey

Summary

This building's site is a sectionalized residential district close to Tokyo.

ABE House by UAo

On each surrounding site, there is a court yard in front of the house, and almost the houses are built in a similar layout.

ABE House by UAo

In contrast, we treated the site as a garden and arranged our proposal thinking about how to make the garden comfortable.

ABE House by UAo

Thus, this house was created by connecting three types of volumes of different angle. From this a new life style "house into a garden" can begin.

ABE House by UAo

Concept

To arrange many gardens on this site, the form of this house is created by connecting three types of volumes.

ABE House by UAo

The garden constantly connects inside, creating a lifestyle inside the house close to the garden.

ABE House by UAo

Rounded openings softly separate spaces from where one stands and the spaces of different levels connect personal spaces to each other.

ABE House by UAo

Walking around various personal spaces of this house becomes like a "journey."

ABE House by UAo

Location: Tama-shi, Tokyo
Architects: UAo

ABE House by UAo

Structural engineers: Kanebako Structural Engineers
General constructors: Hanabusa Construction

ABE House by UAo

Site area: 109.83 sq m
Building area: 43.81 sq m
Total floor area: 87.8 sq m

ABE House by UAo

Structure: steel frame; 3 storeys
Principal use: private residence
Construction period: December, 2011

ABE House by UAo