Pale travertine walls frame Cour et Jardin cultural centre by Atelier Fernandez & Serres

| 7 comments

French studio Atelier Fernandez & Serres has completed a cultural centre outside Nantes featuring pale stone walls and sloping roof planes that echo the forms of neighbouring houses (+ slideshow).

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

Named Cour et Jardin, the building is located in Vertou, a suburb to the south of the city. It contains a theatre, recording studios and numerous practice rooms for music and dance.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

To reduce the visual scale of the structure, Atelier Fernandez & Serres divided it into a series of more domestic-sized volumes. These are topped by mono-pitched roofs that angle in different directions, just like the surrounding houses.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

"The additions and extensions of Vertou's houses have created a lot of rooftop divisions," architect Stephane Fernandez told Dezeen. "One of the aims of our project was to refer to these sloping and multifaceted surfaces."



To further reference the setting, white travertine – a type of limestone typically sourced from Italy – was chosen for the walls, matching the walls of the local church.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

"The building talks about the city shapes of Vertou, its downtown, its church and its large landscape," added the architect. "It aims to put it at the centre of reflection, framing the territory and its integration."

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

The building is organised over two storeys, one set slightly below ground level and one that sits just above. This made it possible to create ramped entrances on both floors, with one on the north side and the other on the south.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

At the southern entrance, the form of the building frames a courtyard with a simple tree planted at its centre.

"Everything starts with a walk, a stroll in the city centre of Vertou with steepness and prospects," said Fernandez. "The project is an extension of this geography, a manmade geography."

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

The pale tones of the building's exterior are continued through the interior, which features concrete floors and white-painted walls. Although some wooden flooring is included in the studios.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

The nature of the building's use dictated few windows, but those that have been added are kept as simple as possible, with no prominent frames. Artificial lighting comes in the form of illuminated strips in the floors and ceilings.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres

Atelier Fernandez & Serres is a studio based in Aix-en-Provence. Past projects include a student housing block with a latticed facade inspired by anemone tentacles.

Photography is by Stephane Chalmeau.

Cour et Jardin by Fernandez & Serres
Site plan
Cour et Jardin by Fernandez & Serres
Lower level plan
Cour et Jardin by Fernandez & Serres
Upper level plan
Cour et Jardin by Fernandez & Serres
Cross section
Cour et Jardin by Fernandez & Serres
Roof structure diagram
  • Colonel Pancake

    Dat wall, yo.

  • Meme

    Too closed from its surroundings. It should have been communicating with the town more.

  • Leo

    I agree that the lack of openings does not help, but I like the shapes. They remind me of Aalto’s work.

  • crrc

    Nice project, well done.

  • James

    This is really beautiful. It’s the definition of good architecture.

  • Lou

    The design does compliment its surroundings. I think this has been sensitively thought out.

  • scot sims

    Banal.