Out of the Box by Cadence

Indian architecture firm Cadence have completed a residence in Bangalore, India, which features cast-concrete external walls decorated with perforations.

house-in-bangalore-by-cadence-2.jpg

Called Out of the Box, the project is situated in a residential area of Bangalore and is designed to block views of the neighbouring buildings from within.

house-in-bangalore-by-cadence-3.jpg

The plan is a variation on a traditional courtyard house layout; instead of placing the courtyard in the centre of the building the architects have split the house into quarters and placed the courtyard in the northwest corner.

house-in-bangalore-by-cadence-4.jpg

The courtyard is elevated above street level on the first floor and features two perforated walls, traditionally known as jali walls, that allow light and cooling air to pass through from the outside.

house-in-bangalore-by-cadence-5.jpg

Photographs are by Clare Arnie.

house-in-bangalore-by-cadence-10.jpg

Here is some more text from Cadence:

--

OUT OF THE BOX

PROJECT CONCEPT

The 1200sqft corner site presented us with the classic urban scenario. The site was abutted by houses on two sides and flanked by low income housing on the other two sides.

house-in-bangalore-by-cadence-8.jpg

The question thus posed to us was, “What would be the relationship of the dwelling to the outside?”

house-in-bangalore-by-cadence-9.jpg

The stand taken by us was to incorporate the ‘outside’ inside while the building shuns the surroundings.

house-in-bangalore-by-cadence-12.jpg

A classic diagram of this would be the traditional courtyard house.

house-in-bangalore-by-cadence-13.jpg

Taking this classic diagram we moved the court to the corner to create new spatial and formal effects.

house-in-bangalore-by-cadence-14.jpg

By moving the court to the fourth quadrant of the square we could magnify the boundaries of each program flanking the court.

house-in-bangalore-by-cadence-17.jpg

i.e. the living room, the dining and the bedrooms would not only feel much bigger but also would have sectional relationship with the open to sky court.

house-in-bangalore-by-cadence-18.jpg

The court is further articulated by placing a sculptural element that would serve as an informal dining area as well as a tub for housing a tree.

house-in-bangalore-by-cadence-6.jpg

The jali wall cast in-situ completes the fourth corner to accentuate the experience of the court.

house-in-bangalore-by-cadence-7.jpg

Client: Phangun Rao
Site: 1200sqft
Built up area: 2300sqft
Location: Bangalore, India
Architects: Cadence
Principal Architects: Narendra Pirgal, Smaran Mallesh, Vikram Rajashekar
Structural Engineer: Manjunath & co

house-in-bangalore-by-cadence-concept-sheet-01.jpg
house-in-bangalore-by-cadence-ground-floor.jpg
house-in-bangalore-by-cadence-first-floor.jpg
house-in-bangalore-by-cadence-second-floor.jpg
house-in-bangalore-by-cadence-section.jpg