Brooks Avenue House by Bricault Design

Canadian architects Bricault Design have completed a plant-covered extension to a house in Venice, Los Angeles.

brooks-avenue-house-by-bricault-design-top.jpg

Large glass doors on the ground floor pivot open onto the courtyard.

brooks-avenue-house-by-bricault-design17.jpg

Air is drawn inside and up a sculptural staircase to an opening in the roof, cooling the building.

brooks-avenue-house-by-bricault-design3.jpg

The building is clad with cedar batons and the new bedroom is covered in plants, including vegetables and indigenous shrubs.

brooks-avenue-house-by-bricault-design1.jpg

Here's some more information from Bricault Design:

--

Brooks Avenue House

The clients for this project needed more space to accommodate the needs of a growing family, but they were reluctant to leave their location in Venice - one of the few walkable neighborhoods in Los Angeles.

brooks-avenue-house-by-bricault-design4.jpg

The solution was to maintain and remodel their existing 2000 square foot home, while creating a 1700 square foot addition and courtyard on the rear lane side.

brooks-avenue-house-by-bricault-design14.jpg

With an ideal climate for much of the year, a primary design driver was to create a seamless connection between inside and outside, while eliminating the need for air conditioning.

brooks-avenue-house-by-bricault-design16.jpg

To this end, a central sculptural staircase links the ground floor with the rooftop deck, while doubling as a chimney to draw cooling breezes through the house.

brooks-avenue-house-by-bricault-design15.jpg

On the main floor, a sequence of pivoting doors opens the house to the courtyard, while on the second floor, windows fold back and full-height exterior panels slide into walls.

brooks-avenue-house-by-bricault-design16.jpg

A system of cedar battens serve as a shading device along much of the addition.

brooks-avenue-house-by-bricault-design18.jpg

The volume of the new master bedroom extends out from the second story, creating a carport below.

brooks-avenue-house-by-bricault-design9.jpg

Its exterior is clad with a living wall system on three sides, visually tying together the courtyard greenery with the planted roof.

brooks-avenue-house-by-bricault-design10.jpg

All landscaping is fed with a combination of captured rainwater and recycled domestic grey water.

brooks-avenue-house-by-bricault-design12.jpg

The roof’s softscape is divided between a highly productive vegetable garden and indigenous, low-maintenance grasses and shrubs.

brooks-avenue-house-by-bricault-design21.jpg

The roof also supports a solar panel array that is sufficient to meet household needs.

brooks-avenue-house-by-bricault-design22.gif

The house features a high-efficiency combination boiler, which supplies both radiant in-floor heating and domestic hot water.

brooks-avenue-house-by-bricault-design23.gif

A hot water recirculation loop makes hot water available “on demand,” while reducing consumption.

brooks-avenue-5467house-by.gif

Other features include low-flush toilets and non-toxic, low-VOC finishes, which are used throughout the house.

brooks-avenue-house-by-bric.gif

green finishes and fixtures:

cork-rubber flooring

low VOC paint

formaldehyde-free cabinetry

LED lighting