dzn_House-SGLight-by-GRAU-ZERO-1

House SGLight by Grau.Zero

Portuguese architects Grau.Zero have completed a house in Santo Tirso, near Porto, where one end peels up from the ground.

Called House SGLight, the project consists of two rectangular volumes that have been 'bent', one kinked horizontally and the other towards the sky.

The entrance is located between the two volumes.

The text below is from the designers:


With the use of maxima deployment allowed by ground in its vertical projection, resulted the volume of the building.

The idea was blend a sculpture image with architectural needs, making them ambiguous, was the proposal made to the owner, as a work premise.

We used a 10 ° flexion in two volumes, in order to maintain among themselves a common language.

The application of bending, runs one of the volumes in its horizontal axis, and the other in its vertical axis.

This gesture created a distant positioning to a formal level between the two block, allowing however have several readings volumes.

These large volumes almost blind, provides you a very strong image.

Between the "bodies" happens the entry, where highlights, through a sectioning of the volume on the horizontal axis.

Click for larger image

The organization of space, starts in the north wing of the house, a relationship between the house and an existing elementary school.

Click for larger image

Sought to break with some of the architectural forms of identification, especially outside windows that were used in the smallest possible number. Lighting/ventilation of rooms happens from individual small patios.

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image