Het Zwarte Huis by Bakers Architecten

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

These brick-clad apartments in Utrecht, the Netherlands, by Dutch firm Bakers Architecten appear to float above a curtain wall of glazing.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Het Zwarte Huis, or The Black House, is spread across three storeys with the upper two, which comprise six apartments, finished in Kolumba bricks.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

The ground floor, which forms an office, has become the architect's new premises.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

The block sits on the apex of a curved street with a double-height bay window affording panoramic views.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

The massing creates an internal courtyard overlooked by a metal-frame walkway.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

A semi-submerged garage is accessed from a car-lift in the courtyard.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

All photographs are by Maarten Noordijk and Frank Stahl.

Here's some more from the architects:


In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat.
Het Zwarte Huis Bakers Architecten

This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Lange Nieuwstraat begins at Domplein and runs via a gentle curve to the Centraal Museum.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

The site lies at the mid-point of the curve from where there is an overview of the entire street.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

This unique vantage point is fully exploited with a large bay window. [bay window]

Het Zwarte Huis by Bakers Architecten

An internal courtyard has been created by placing the black volume parallel to the Lange Nieuwstraat. This volume also contains the various means of access for the complex as a whole.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image

The semi-underground car park is reached via a car parking lift, while a communal staircase leads to the walkways along which the apartments are situated.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image

The wide walkways also serve as outdoor space for the dwellings. Het Zwarte Huis was constructed using 55-centimetre-long ‘Kolumba’ bricks. The apartments facing Vrouwjuttenstraat have a white rendered facade.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image

The party walls on this side form a cantilever on Vrouwenjuttenstraat, thereby relieving the podium facade of any structural function and allowing it to be entirely of glass.

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image

HET ZWARTE HUIS, UTRECHT

function: atelier+ 6 apartements
location: Utrecht
architect: Bakers Architecten
project team: Jan Bakers, Martijn Boer, Erik Feenstra, Noor van de Loo, Remko Verkaar
client:Bakers Architecten bv, Utrecht & Van Bekkum Projecten bv, Hooglanderveen
structural engineering: CIHR bv, Delft

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image

consultant: Campus Installatie Techniek BV, Barneveld IVL, Wijk bij Duurstede
lighting consultant: Maikel van Burik
contractor: Bouwonderneming Van Bekkum Houten, Houten
project area: 1100 m2
project year: 2010
Photographs:: Maarten Noordijk, Frank Stahl

Het Zwarte Huis Bakers Architecten

Click above for larger image


See also:

.

Roomburg housing
by Snitker/Borst
Apartment in Kamitakada
by Takeshi Yamagata Architects
More
architecture stories