House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

House with Concrete Louvers by StudioGreenBlue

Japanese architects StudioGreenBlue have inserted concrete bars behind the glazed wall in this family home in Fukaya, Saitama Prefecture, Japan.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Called House with Concrete Louvers, the house has been designed in accordance with the weather conditions of the area and features a long floor plan and a walled garden.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The architects decided upon concrete as a material for its thermal capacity because the site, located in the Kantō Plain, is thought to be the hottest area in Japan, as well as suffering harsh winds during the winter.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The louvres also act as a shading device.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

More residential architecture on Dezeen »

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The following information is from the architects:


House with a concrete louver

Now environmental problems are the most important issue on the Earth.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

However, in the other side almost of all people prefer the house using a lot of glasses for the spread of the space and depends on the air conditioner.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Therefore we think to make the comfortable house which has a large opening to get a refreshing feeling.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Using the energy of the nature, the warmth of the sunlight and the winds, we make a comfortable place, cool in summer, warm in winter.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The site is an inland area in the kanto-plain where is the hottest place in Japan.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The ground is surrounded by the field of spring onion, sandy north wind blow in through the gap of sash in winter.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

In such a harsh environment, inhabitants of this house, who are extremely sensitive to the cold, hope a room which is a warm and to be able to keep privacy.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

We picked on the concrete, that has a big calorific capacity.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Storing the heat, bringing the light, bearing the horizontal power, operation of sight, guiding the flow of the man, reducing the cold draft by using the concrete as the louver.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Making the house as the concrete louver primary, it indicates us a new possibility between a man and house.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The house has the opening, like a gate, to shut out the sunlight and take more wind in.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The space between each concrete louver contracts toward the bottom for blocking the sunlight, widens toward the top for seeing the sky.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

That easy turn becomes a sociable screen considering the privacy and temper.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

The gradation of the sunlight accompany time gives a gaily life.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Japanese house has had “central pillar” and has supported the houses and the family’s minds since a long time ago.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

But in the present age when an environmental problem became the most important problem the concrete louver furnishes protection of the privacy and main role on the space of structure, the construction and energy saving.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

That shoulders the role of new central pillar.

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue
House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

Click for larger image

House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue
House with a Concrete Louver by StudioGreenBlue

See also:

.

Distance of Fog by StudioGreenBlue Mole by
Ninkipen!
More interiors
on Dezeen