Y House by TOFU

Y House by TOFU

Here's another house by Osaka studio TOFU Architects (see their N House in our earlier story), this time located in Fukui, Japan, and completely wrapped in a material normally used for roofing. 

Y House by TOFU

Called Y House, the tall narrow building has a sloping roof and staggered façade clad in an aluminium-zinc alloy.

Y House by TOFU

There are three storeys at the front of the house but the sloping roof means there are only two floors at the rear of the building.

Y House by TOFU

The living space is located on the second floor, with a large window providing views of the surrounding fields and mountains.

Y House by TOFU

The spare room sits in the eaves at the very top of the house, with a little glazed section in the middle of its floor, allowing views into the level below.

Y House by TOFU

Photographs are by Dan Imai.

Y House by TOFU

All our stories on Japanese houses on Dezeen »

Y House by TOFU

More residential architecture on Dezeen »

Y House by TOFU

Here's some more information from the architects:


Y-HOUSE

This is small house for the young couple in Obama, Fukui, Japan. There is a vacant lot around the site.

Y House by TOFU

So, by creating a large window on the second floor, it is possible to see paddy fields, mountains, sky and feel to spread over a floor area.

Y House by TOFU

This plan has high ceilings and large living with cross sections of two small rooms. By the relationship between great room and small room, we created many different places in the small house.

Y House by TOFU

Click above for larger image

The house is wrapped with galvalume, the black masses standing quietly in vacant lot are familiar with the countryside.

Y House by TOFU

Click above for larger image

Architects: TOFU
Location: Obama,Fukui,Japan
Project Architect: Fumiya Ogawa+Tomonobu Higashino

Y House by TOFU

Click above for larger image
Site Area: 253.24 sqm
Project Area: 80.46 sqm
Project Year: 2010


See also:

.

N House by
TOFU
Long Tall House by
Spacespace
Fiscavaig Project by
Rural Design