Absalon by Denzer & Poensgen | Dezeen
Absalon by Denzer & Poensgen

Absalon by Denzer & Poensgen

The golden ratio determines proportions throughout this raw concrete house in Germany.

Absalon by Denzer & Poensgen

Designed by local architects Denzer & Poensgen, the two-storey house is located in the Roman-built city of Trier.

Absalon by Denzer & Poensgen

The concealed courtyard contains a tree and pond, plus a staircase that leads to a decked first-floor terrace and hot tub.

Absalon by Denzer & Poensgen

A master bedroom on the first floor opens out onto the upper terrace, while two single rooms lead to shared balconies.

Absalon by Denzer & Poensgen

Another building designed according to the golden ratio is Batemans Row, a home and studio in London - see our earlier story.

Absalon by Denzer & Poensgen

Other recent projects on Dezeen featuring exposed concrete are a London ice cream parlour interior and a set of stools made by folding fabric that’s impregnated with cement then drenching it in water - see more concrete projects here.

Absalon by Denzer & Poensgen

See also: more projects in Germany on Dezeen.

Absalon by Denzer & Poensgen

Photography is by Rainer Mader.

Absalon by Denzer & Poensgen

Here are some more details from the architects:


Absalon

The Site:

The building is located in a new developing area, exclusively situated on a hillside, just above the city centre of Trier. The aim of this new developing area is to create examples of good buildings in an attractive landscape which is integrated in its surrounding.

Absalon by Denzer & Poensgen

The Building:

Located in Trier, one of the old German cities founded by the romans, this project connects to the old roman building culture, which is still omnipresent in Trier. The house is divided in three different volumes with an Atrium in its middle.

Absalon by Denzer & Poensgen

Developed in the “grand arts” of “ars magna”, all rooms with the façade and the interior elements are developed in the proportion of the golden ratio.

Absalon by Denzer & Poensgen

The entrance which is pushed in to the volume, underlines the “path” from the outside into the building, and leads the visitor in a different world. A world with paths, courts, passages and outside spaces, linked together with a high variety of natural lighting.

Absalon by Denzer & Poensgen

The inner organisation of the house is divided in two areas, a public and a private part. The public area includes The Kitchen, dining- and living room and opens towards the Atrium. Protected against views from the outside, the atrium works as an expansion to the living room. There is a water basin and a tree in the atrium to create a silent space of peace.  From the atrium leads a staircase to a roof terrace, with a great view over Trier an its surrounding.

Absalon by Denzer & Poensgen

The private part of the building contains the sleeping rooms. Each of them expanded with a little terrace, which protects the sleeping rooms against views from the outside. The house resembles a clearly structured organism, containing streets, courts, passages, and open and enclosed spaces.  The house as an image of a city.

Absalon by Denzer & Poensgen