Glazing of IS House by Paritzki & Liani Architects

Paritzki & Liani Architects builds triangular house with white stone walls

Paritzki & Liani Architects has completed IS House, a family home near Tel Aviv featuring a triangular floor plan and a minimalist stone and glass facade.

Tel Aviv-based Paritzki & Liani designed the two-storey property in Savyon for a couple with three teenage children.

Pointed corner of IS House by Paritzki & Liani Architects
The house has a white stone facade

The building's angular design responds to an unusually shaped site slotted between two other suburban homes, which narrows significantly at one end due to the curve of the adjacent street.

The architects used this unusual geometry to generate a design that plays with perspective, making it difficult to perceive the building's exact size and dimensions.

Aerial view of IS House by Paritzki & Liani Architects
The house has a roughly triangular floor plan

"The compositional design idea for this home was to build 600 square metres distributed over three storeys, while also attempting to create the illusion that this volume does not exist," said architects Itai Paritzki and Paola Liani.

To achieve this, IS House is set into the landscape so that the lowest level is partially submerged underground.

Exterior and garden of IS House by Paritzki & Liani Architects
The detail-free facade features minimal glazing

A detail-free facade helps to further disguise the building's scale. Smooth slabs of white stone clad the walls and roof, and are only interrupted by sliding glass doors and windows with extremely slender frames.

Meanwhile the roof incorporates a fold that divides it into two planes, both sloping in different directions.

Stone facade of IS House by Paritzki & Liani Architects
The lower level is submerged into the slope of the landscape

Nature is another element of the design concept. The acute angle at the house's southwestern corner conceals a small triangular courtyard, where a tree is concealed behind the facade.

"The view from the tip is of a patio with trees that extends from the lower floor to the upper floor and then to the sky," said Paritzki and Liani.

Staircase and trees in IS House by Paritzki & Liani Architects
Trees are set into small courtyards within the building

There's also a second of these courtyards in the centre of the building.

Living spaces within IS House face onto these small courtyards. In time, the trees are expected to grow tall enough that their branches will emerge through openings in the roof.

Living room in IS House by Paritzki & Liani Architects
The living space benefits from double-height ceilings

All other glazing has been positioned to ensure privacy from the neighbours, either facing the open landscape to the rear, or set down into lower sections of the sloping landscape.

"The openings were carefully studied to have views only to green areas," the architects told Dezeen.

Living room and kitchen in IS House by Paritzki & Liani Architects
The kitchen is finished in a contrasting shade of black

To enhance the feeling of spaciousness inside, the ground floor is largely open-plan.

The majority of this level is a grand living space, with double-height ceilings and a kitchen area picked out in a contrasting shade of black. This level also contains the primary bedroom, which has an en-suite and a dressing room.

Trees in courtyard of IS House by Paritzki & Liani Architects
One tree slots into the house's acute southwestern corner

Rooms on the upper level, which slot in under the highest sections of the roof, include three en-suite bedrooms for the clients' two sons and daughter.

The basement floor accommodates a home cinema and gym, plus a library and office that are naturally light through high-level windows.

Night view of IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House is home to a family of five

The garden was designed to work with the levels of the house. A large split-level patio extends across the full width of the site, incorporating a 30-metre swimming pool and a separate bathing pool.

Paritzki & Liani founded their studio in 2001. Their other residential projects include Eucalyptus House, which has a tree set into its facade, and T/A House, which is formed of three white boxes.

Photography is by Amit Geron.

More images and plans

Ground floor plan, IS House by Paritzki & Liani Architects
Ground floor plan
First floor plan, IS House by Paritzki & Liani Architects
First floor plan
Section, IS House by Paritzki & Liani Architects
Section
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects
IS House by Paritzki & Liani Architects