Casa en la Ladera de un Castillo by Fran Silvestre Arquitectos

Casa en la Ladera de un Castillo by Fran Silvestre Arquitectos

This bright white wedge-shaped house by Spanish studio Fran Silvestre Arquitectos thrusts out from the rock face behind it in the valley town of Ayora, near Valencia (+ slideshow).

Casa en la Ladera de un Castillo

The angled roof mirrors the slope of the surrounding ground, creating triangular elevations on the sides of the three-storey building.

casa en la ladera de un castillo

Large panels slide across windows on the front and side of the house to maintain privacy for bedrooms on the middle floor.

casa en la ladera de un castillo

The top floor is twice the size of the floors below and contains a third bedroom, as well as a living room that opens out onto a secluded courtyard.

casa en la ladera de un castillo

See more Spanish houses on Dezeen »

casa en la ladera de un castillo

Photography is by Fernando Alda and Juan Rodríguez.

casa en la ladera de un castillo

Here's some text from the architects:


House on Mountainside Overlooked by Castle
Ayora, Valencia

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth.

casa en la ladera de un castillo

The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

casa en la ladera de un castillo

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the "new people."

casa en la ladera de un castillo

In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

casa en la ladera de un castillo

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

casa en la ladera de un castillo

The indoor space is divided by the void that is the core of communication cut parallel disposition of the mountain without touching it.

casa en la ladera de un castillo

On the ground floor are the garage and cellar, on a volume it has two floors with four rooms.

casa en la ladera de un castillo

Two of them, the rooms at the intermediate level are open to the private street, the other two on the upper level overlook above the houses opposite, the Valley of Ayora.

casa en la ladera de un castillo

One of them, the study is opened in turn to the central double height, incorporating it into their space.

casa en la ladera de un castillo

Across the gap, and on the mountain, are the areas facing the garden day illuminated by light reflected on the south slope of the castle oxidized.

casa en la ladera de un castillo

Architecture: Fran Silvestre Arquitectos

casa en la ladera de un castillo

Project Architect: Fran Silvestre, Maria José Sáez

casa en la ladera de un castillo

Project Team: Fran Silvestre - Project Architect
María José Sáez - Project Architect
Ángel Ruíz - Architect collaborator

casa en la ladera de un castillo

Building Engineer: Pedro Vicente López
Interior Design: ALFARO HOFMANN
Contractor: Cooperativa Montemayor

casa en la ladera de un castillo

Location: Ayora. Valencia
Site Area: 477,06 m2
Built Area: 230,00 m2

casa en la ladera de un castillo