Kumutoto Toilets by Studio Pacific

Search results:

Kumutoto Toilets by Studio Pacific

New Zealand architects Studio Pacific have created public toilets shaped like headless dinosaurs in Wellington (+ slideshow).

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Red steel armour plates cover the roofs of the two structures, which each contain a single toilet cubicle.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

A long neck cantilevers out from the chunky concrete base of each one for natural ventilation.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

The architects liken the structures to crustaceans or sea creatures, evoking "the crusty saltiness of the sea" in the harbour nearby.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Other unusual toilets we've featured include some resembling origami cranes and tree-mounted urinals.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

See more stories about toilets on Dezeen »

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Here's a project description from Studio Pacific Architecture:


Kumutoto Toilets, Wellington, New Zealand

These public toilets are located at the Synergy Plaza in the Kumutoto Precinct, situated at the northern-most end of Wellington’s waterfront.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

As well as taking into account practical considerations such as security, hygiene and vandalism, the brief was to create a structure with a sculptural form, something iconic, highly visible and unusual that was also well integrated into the visual and historical context of the surrounding precinct.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

To be seen in the round, the design comprises two elongated, irregularly curved forms, instantly recognisable from all key pedestrian approaches and terminating a sequence of spaces and elements along the laneway.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

These organic forms, eye-catching and instantly memorable, are suggestive of crustaceans or sea creatures, as if the structure was a kind of fossilised husk that had been discovered and inhabited. Recalling the waterfront’s shipping past, they evoke the crusty saltiness of the sea in the smooth levelness of the precinct, clinging to its surface like barnacles to the underside of a boat.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Along with adding a playful element to its surroundings, this aquatic reference also links back to the origins of the name Kumutoto, a former pa and ancient stream running under the reclaimed land.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Each form contains one accessible public toilet, with one of the two also including cleaning facilities. Their robust concrete construction is appropriate to the surrounding maritime environment. A metal rainscreen, painted the brick red of the neighbouring sheds, ties them into the heritage context and enhances their visibility.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

While they contrast with the linear architecture of the surrounding buildings, again contributing to their visual distinctness, the curves of the new structure also echo some of the ornate detailing on the nearby sheds. Cantilevered ‘tails’ provide natural ventilation.

Kumutoto Toilets by Studio Pacific Architecture

Architect: Studio Pacific Architecture
Project team: Stephen McDougall, Bret Thurston, Guy Marriage, Peter Mitchell
Client: Wellington Waterfront Ltd
Location: Wellington, New Zealand
Size: 26.5m2
Completion: September 2011
Materials: Concrete, steel