Henning Larsen Architects to design train station for Vinge

Henning Larsen Architects to design train station for new Danish town

News: Henning Larsen Architects has won a bid to design a train station for the new city of Vinge, located in a rural area outside Copenhagen (+ slideshow).

Vinge train station by Henning Larsen Architects

Danish studio Henning Larssen has won an architecture competition to design an S-train station that will form the main transport hub in the centre of Vinge, the 350-hectare future city that will be built in the Frederikssund region, north of Copenhagen.

The train station will connect the new city with neighbouring regional areas, as well as Copenhagen, and is expected to be built by 2017 ahead of the city's completion in 2033.

Vinge train station by Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects had already created the master plan for the town, which will be the largest urban development project in Denmark to date and home to over 20, 000 inhabitants.

Vinge train station by Henning Larsen Architects

"The easy accessibility to Vinge through public transport will increase its overall attractiveness, motivating businesses to establish in either the city centre or in the business area just north of the centre," said Henning Larsen Architects in a statement.

The train terminal will be sunken below ground-level with an elliptical opening. The white curved roof structure will dip to meet platform level and rise to cantilever over the tracks forming a bridge on either side of the opening.

Vinge train station by Henning Larsen Architects

This structure will be terraced, to provide a recreational area leading on to nearby parkland, with the train tracks threading out into channels between buildings on either side of the station concourse.

Vinge train station by Henning Larsen Architects

"The urban space and the landscape stretch and meet to span the rails, ensuring that the railway does not divide the town into two parts," said a statement from the architects.

Buildings of varying heights situated along the tracks are intended to integrate the station into the larger city infrastructure.

Vinge train station by Henning Larsen Architects
Concept diagram

"From the high-density environment of the city centre, the architecture gradually transitions to lower, more open building typologies, scaling down the building stock towards the surrounding open landscape," said the architects.

The station will be situated at one end of a large strip of parkland that will run through the centre of Vinge forming a connection between the city and its rural setting.

Vinge train station by Henning Larsen Architects
Concept diagram

"A primary design goal has been to bring the surrounding scenery into the new city. Green areas within the urban context create breathing spaces, add a recreational dimension to the city — such as playing fields, urban parks and wetlands — and ensure nature’s enduring presence in the city," said the studio.

Henning Larsen designed the station in collaboration with Tredje Natur, MOE and the Railway Procurement Agency Vinge.

Vinge train station by Henning Larsen Architects
Plan – click for larger image
Vinge train station by Henning Larsen Architects
Section one – click for larger image
Vinge train station by Henning Larsen Architects
Section two – click for larger image