XLMS extends 19th-century stone house in Mallorca to create a holiday home

Wooden walls concertina across open-plan living areas to subdivide this renovated stone house and extension by Spanish office XLMS (+ slideshow).

Ca s'Ametller by XLMS

XLMS refurbished and extended the two-storey 19th century house in Mallorca, called Ca s'Ametller, adding a steel and polycarbonate-clad extension to the stone structure to accommodate further bedrooms, living spaces and an artist's studio.

The Barcelona-based studio was asked to design a space with flexibility of use, primarily to be made use of as a holiday home for a couple, but occasionally for extended family reunions.

Ca s'Ametller by XLMS

"This meant that the house and its space had to be fully enjoyable and adaptable to each case," the architects told Dezeen.

Ca s'Ametller by XLMS

"The house can adapt from being a one-room house to a four-room house and all the spaces fulfil a function at all times."

Ca s'Ametller by XLMS

The house has five open-plan spaces – two in permanent use as living rooms and three with sliding wooden walls that can split to join them together.

Ca s'Ametller by XLMS

The extension is clad in steel and polycarbonate panelling that coordinates with the interior detailing. A metal mesh layered over the frosted polycarbonate sections is intended to support vines and planting that will grow over the facade to create a "green wall".

Ca s'Ametller by XLMS

"As continuous as the space needed to be on the inside, we thought that a new volume had to stand out from the existing 19th century house to clearly portray the architectural intervention," XLMS architect Xavi Lozano Segarra told Dezeen.

Ca s'Ametller by XLMS

"We also wanted to have the bond between the interior intervention and the new facade, and we did this through the polycarbonate panels."

Ca s'Ametller by XLMS

Doors with fir-wood frames and polycarbonate inserts fold back across the interior spaces to subdivide the open-plan living space into separate rooms when the house is fully occupied.

Ca s'Ametller by XLMS

"The main requirement for the folding doors was to be light and easy to open and close. Since the functions of the space will change at times the partitions needed to be as flexible as possible," said Segarra.

Ca s'Ametller by XLMS

"Most of the time, the space will be completely open. This means the partitions need to have the ability to 'disappear'."

Ca s'Ametller by XLMS

Terracotta-coloured ceramic tiles line the floors throughout the house, which has white walls and wooden structural and decorative elements.

Ca s'Ametller by XLMS

"The design had to harmonise tradition and modernity," said the architects, "we combined local materials like ceramic tiles and whitewashed walls with sleek and modern solutions like laminated wood and polycarbonate."

Ca s'Ametller by XLMS

On the ground floor a bedroom and a bathroom are located in the new building, while a living space and kitchen with pine plywood cabinets and surfaces are situated in the old stone structure.

Ca s'Ametller by XLMS

The walls and ceiling of the interior space of the new volume are lined with thick fir beams, creating a series of arches that runs through the rectangular volume. The ceiling is clad with sections of oriented strand board (OSB) – a heavily textured chipboard.

Ca s'Ametller by XLMS

"The intention for the whole project was for it to be harmonious and light to emphasise the space. We found the combination of soft woods and ceramic to fit well together," he said.

Ca s'Ametller by XLMS

On the upper floor, sections of pine are set into the predominantly orange tiled floor to visually differentiate the spaces.

Ca s'Ametller by XLMS

"We chose the same pavement, ceramic planks, for both interior and exterior to enforce the idea of the house being livable both inside and outside," he added.

Ca s'Ametller by XLMS

Photography is by José Hevia.

Ca s'Ametller by XLMS
Axonometric diagram – click for larger image
Ca s'Ametller by XLMS
Ground floor plan – click for larger image
Ca s'Ametller by XLMS
First floor plan – click for larger image
Ca s'Ametller by XLMS
Section – click for larger image