MVRDV's Pushed Slab office block has a huge hole in its middle
Tags:

Search results:

MVRDV's Pushed Slab office block has a huge hole in its middle

The gaping hole in the centre of this office block in Paris was designed by MVRDV to preserve views of another local building (+ slideshow).

Pushed Slab by MVRDV

The Rotterdam-based architecture firm named the building Pushed Slab, after the way its volume has been "pushed until it breaks, then twisted and pushed to the south" to maintain a view to a nearby apartment building.

Pushed Slab by MVRDV

The new seven-storey structure is located on a former railway embankment in the 13th arrondissement of Paris. It is the first building of the city's proposed eco-quarter, so it has been designed to produce 90 megawatts of energy a year.

Pushed Slab by MVRDV

It achieves this through 264 rooftop photovoltaic panels. There are also 22 solar thermal collectors, generating 45 per cent of the energy needed to heat the building's water, while sunshades are integrated into the south facade to reduce solar gain.

Pushed Slab by MVRDV

"Pushed slab is an exemplary combination of high energy efficiency, economic reality and architectural quality," explained MVRDV principal Winy Maas.



Pushed Slab by MVRDV

"This emerged from an ambitious client, ICADE, and a city with a long term vision," he said. "The added demand of a preserved view line gave the project its exciting shape, it now respects the surrounding neighbours and it opens up its heart for a collective meaning."

Pushed Slab by MVRDV

MVRDV, whose horseshoe-shaped market hall and housing development opened last month, first unveiled its design for the 150-metre-long building in 2010.

Pushed Slab by MVRDV

Now complete, it has been acquired by financial services group Banque Populaire Rives de Paris. However the architects planned the building so it could also be rented out to various tenants without structural changes.

Pushed Slab by MVRDV

Externally the building is clad with FSC-certified timber. On the north side, the facade is broken up into rows of smoothly curving ribbons, while on the south side these surfaces bend outwards to create sharp angles.

Pushed Slab by MVRDV

This is intended to present "a calm side in dialogue with the urban fabric of the north side of Paris, and a more dynamic side facing south, rectangular to the boulevard".

Pushed Slab by MVRDV

The central void is filled with multi-level terraces and balconies, which can be directly accessed from the workspaces via a series of glazed openings and external staircases. Greenery is provided by trees in oversized plant pots.

Pushed Slab by MVRDV

A central lobby offers the main point of access to the building, while internal circulation centres around three staircase and lift cores.

Pushed Slab by MVRDV

Photography is by Philippe Ruault.


Project credits:

Client: ICADE
Architect: MVRDV
Local architect: North by North West
Engineering and advisory firms: Arcoba, Terrell, Vanguard, Alto
Contractor: Eiffage Construction
Interior design: Métope Architectes for Banque Populaire

Pushed Slab by MVRDV
Sustainability diagram – click for larger image