Volumes splay out from the centre of a Barcelona home by RTA-Office

Five sprawling volumes make up Barcelona home by RTA-Office

Five box-shaped blocks radiate out from the centre of this Barcelona house by Spanish firm RTA-Office, separating living areas from the client's workspace (+ slideshow).

House YC by RTA Office

RTA-Office designed the 290-square-metre building, named House and Studio YC, in the village of Castellcir just outside Barcelona.

The space is arranged as five connected wings that project out from the centre of the plan, isolating an entrance hall and staircase, a kitchen, a living room, and three bedrooms from each other.

House YC by RTA Office

According to the architects, the sprawling plan was influenced by the shape of the site and presence of existing trees. Glazed end walls allow each room to frame a different view of the rural surroundings.

House YC by RTA Office

"The main focus of the house is to capture segments of natural light and the change in space throughout the day and year depending on seasons and weather," said the team.

House YC by RTA Office

The roofs of the units incline by 30 degrees from the flat top of the central hallway to the upper edge of the window panes, creating higher ceilings around the building's perimeter.

House YC by RTA Office

The earth-coloured stucco exterior was designed to help the building blend in with the surrounding landscape – a local planning stipulation.

House YC by RTA Office

"Similar to both tree trunk and soil, the house colour fits in perfectly with the ochre range of colours of the surroundings," the architects told Dezeen.

House YC by RTA Office

The main entrance is located in the basement level, where a sloping driveway leads to an underground garage and studio. The space is lit by a slim section of glazing that extends down from overhead.

House YC by RTA Office

A flight of angular white steps ascends to a bright, white interior space with light wooden floors. Small courtyards situated between each prong of the building help to bring in more natural light.

House YC by RTA Office

Two of the wings are subdivided lengthwise to create separation between bedrooms and bathrooms, while the other three are left open-plan, including a kitchen with a lowered ceiling.

House YC by RTA Office

Photography is by Lorenzo Vecchia.

House YC by RTA Office
Basement floor plan – click for larger image
House YC by RTA Office
First floor plan – click for larger image
House YC by RTA Office
Sections – click for larger image