Kaan Architecten adds study centre to a Rotterdam hospital
Tags:

Search results:

Kaan Architecten adds study centre to a hospital part-designed by Jean Prouvé

Dutch studio Kaan Architecten has added a medical research centre to a Rotterdam hospital, featuring triangular skylights, spiral staircases and a 35-metre-high bookcase (+ movie).

The Learn'd by Kaan Architecten

The Education Center forms part of the Erasmus Medical Center in Rotterdam – a teaching hospital originally designed in 1965 by Dutch architect Arie Hagoort in collaboration with iconic French designer Jean Prouvé. It was recently extended by EGM Architecten.

The Learn'd by Kaan Architecten

The brief to Rotterdam-based Kaan Architecten was to unite teaching, research and patient-care facilities under one roof. Their response was to create a space that centres around a triple-height atrium, including a library, two elevated lecture theatres, a cafe and offices.

The Learn'd by Kaan Architecten

The facility occupies a former open-air courtyard on the roof of a car park, which previously functioned as the hospital's primary entrance.

The Learn'd by Kaan Architecten

This setup was largely unsuccessful, said Kaan Architecten, with patients and staff choosing alternative routes into the building. This prompted the decision to cover and repurpose the space, with the addition of a new roof.

The Learn'd by Kaan Architecten

"This concept was problematic; access was closed and soon people started using the third floor as the main indoor circulation system," explained the architects.

The Learn'd by Kaan Architecten

"The new design provides a roof over this space, rather than placing the different programmes – which include medicine, surgery, general medical practice and midwifery – in separate adjacent wings," the architects said.

"This design merges all student-related programmes into one central square, where students from all of the medical disciplines meet."

The Learn'd by Kaan Architecten

The lattice-patterned roof, made up from criss-crossed beams and angled triangular skylights, is intended to work with the diagonal construction lines present in the existing hospital building.

The Learn'd by Kaan Architecten

On one side of the roof meets an angled transparent wall comprising a zigzagging arrangement of glass.

The Learn'd by Kaan Architecten

"The roof creates a feeling of space, provides daylight and general lighting and diffuses noise," said the architects. "Concrete beams, a gift of the 50-year-old construction, were integrated to bear the load."

The Learn'd by Kaan Architecten

Seating sunken into the walnut floors provides group study areas, highlighted by bright red carpet, while more private study spaces are surrounded by wooden balustrades. A shallow timber-clad stage occupies the centre of the plan.

The Learn'd by Kaan Architecten

A 35-metre-tall bookcase spans one side of the atrium. High shelves can be accessed by ascending one of two slender spiral staircases.

The Learn'd by Kaan Architecten
Photograph by Sebastian van Damme

A second network of elevated walkways is accessed by a pair of chunkier staircases – remnants of the original courtyard – that supply classrooms, offices and lecture theatres set on the upper floors of the building.

The lecture theatres are furnished with arched banks of red or brown upholstered seats.

The Learn'd by Kaan Architecten
Photograph by Sebastian van Damme

To celebrate the project's inclusion on the shortlist for the Mies van der Rohe Award 2015, Dutch documentary filmmaker Victor Vroegindeweij made a short film about the building. Called The Learn'd, it takes its name from When I heard the Learn'd Astronomer, a poem by American writer Walt Whitman.

The Learn'd by Kaan Architecten
Photograph by Sebastian van Damme

"The Education Center is part of an imposing medical city, a post-war concrete jungle shaped by pragmatism and cost-cut," said Vroegindeweij. "I was surprised to come across this oasis of humanism and softness, at the very heart of it."

Photograph by Aerophoto Schiphol - Marco van Middelkoop
Photograph by Aerophoto Schiphol - Marco van Middelkoop

Photography is by Bart Gosselin, unless otherwise specified.


Project credits:

Architecture: Kaan Architecten
Client: Erasmus MC
Project Team: Allard Assies, Luca Baialardo, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Martjan den Hoed, Luuk Dietz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Renata Gilio, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Kees Kaan, Giuseppe Mazzaglia, Eric van Noord, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Antonia Reif, Dikkie Scipio, Shy Shavit, Koen van Tienen, Aldo Trim, Noëmi Vos

Movie credits:

Director: Victor Vroegindeweij
Photography: Mick van Dantzig
Music: Diederik Ipenburg @ Most
Production: The Office for Nonfiction Storytelling 

The Learn'd by Kaan Architecten
Concept diagram – click for larger image
The Learn'd by Kaan Architecten
Site plan – click for larger image
The Learn'd by Kaan Architecten
Second floor plan – click for larger image
The Learn'd by Kaan Architecten
Third floor plan – click for larger image
The Learn'd by Kaan Architecten
Fourth floor plan – click for larger image