London Atelier refurbishes Victorian house in Maida Vale

London Atelier reorganises Victorian house to create multi-level apartment

UK studio London Atelier has updated the interior of a dilapidated terraced property, adding a new staircase, and a folding ladder for access to the roof (+ slideshow).

Nossa Casa by London Atelier

London Atelier refurbished the top three floors of the five-storey property in Maida Vale, reconfiguring the internal spaces around a central staircase to better suit its new occupants.

Nossa Casa by London Atelier

"The project involved total removal of all internal elements of the building as it was originally in a very poor state of repair," said the studio, which named the project Nossa Casa.

Nossa Casa by London Atelier

The home is accessed via an existing staircase from the building's front door on the ground floor.

Nossa Casa by London Atelier

Upstairs, partition walls were shifted and removed to create an open-plan kitchen, living and dining room, and fit four bedrooms and three bathrooms into the two levels above.

Nossa Casa by London Atelier

An eclectic mix of furniture styles was chosen for the living space, which also includes built-in storage units to maximise useable space.

Kitchen units were custom-designed by the studio and stainless-steel elements were included to give "a light industrial touch".

Nossa Casa by London Atelier

"The new suspended ceiling above the kitchen features recessed lights and conceals the structural element required for enabling the open plan," London Atelier said.

Nossa Casa by London Atelier

Tall thin radiators sit at each side of the large windows that overlook the back of the property, while a pair of large sliding wooden panels separate the repositioned stair core from the main living space.

Nossa Casa by London Atelier

The new staircase winds up the centre of the building and is surrounded by a grey banister. Sections of the vertical wooden struts are extended up to create higher barriers that are design to create a smoother transition between the different levels.

Nossa Casa by London Atelier

The master bedroom with an en-suite bathroom and walk-in wardrobe are found on the second level, along with a smaller bedroom and a separate WC.

Nossa Casa by London Atelier

Two bedrooms are located on either side of the storey above, with a shared bathroom positioned opposite the staircase – all within the confines of the sloping roof.

Nossa Casa by London Atelier

At the top of the building, a custom-designed ladder swings down from beneath a skylight to provide access to a roof terrace.

Nossa Casa by London Atelier

Milled from solid aluminium using a computer numerically controlled (CNC) machine, the ladder features hand-stitched leather grips and is designed so its treads are angled when folded away.

Nossa Casa by London Atelier

"It allows plenty of light through the rooflights and provides discreet access to the roof garden," said the studio.

Nossa Casa by London Atelier

A pale colour palette was used throughout the interior, along with wooden flooring that is replaced with carpet on the stair treads.

Nossa Casa by London Atelier

The exterior of the terraced building was repaired and repainted to match the character of the existing London stock brickwork and original Victorian details.

Nossa Casa by London Atelier

"The old and the new sit side by side together and the house is given a new lease of life," said London Atelier.

Nossa Casa by London Atelier
Axonometric diagram – click for larger image
Nossa Casa by London Atelier
Floor plans – click for larger image