Pulkabacken house has a roof that doubles as a sledding hill

Pulkabacken house has a sloping roof that doubles as a sledding hill

The roof of this Stockholm house by Streetmonkey Architects turns into a ramp for children to sled on when it snows (+ slideshow).

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The two-storey residence is located on a rural site in Värmdö, an island in the centre of the Stockholm archipelago.

Because of its scenic surroundings, Swedish studio Streetmonkey Architects decided to give the house a slanted profile to lessen its visual impact on the landscape.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

As the tail end of the building is slightly sunken into the hillside, the roof slopes all the way down to meet the ground. This prompted the idea of repurposing the roof as a large terrace and sledding area.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

"The sledding ramp was my idea," explained architect Cage Copher. "It is primarily a device to camouflage the building, because it is so close to neighbouring houses, but it also makes the roof usable."

"The kids who live nearby seem to be making the most of it!"

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The feature gave the project its name, Pulkabacken, which is the Swedish word for a sledding hill.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The roof also becomes useful during the sunnier summer months. Stairs running up one side of the grass-covered slope lead to the hard flat terrace on top, which Copher describes as a party deck.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

"The idea was to create a vacation lifestyle for year-round living," Copher told Dezeen.

"The house is in an area typically used for summer houses, but it is becoming more and more popular to live there full time."

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The building has an overall area of 200 square metres, organised over two storeys.

The main living and dining spaces occupy the upper level, along with a study, leaving enough space on the ground floor for a series of bedrooms and a flexible family room.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

"We wanted the house to sleep as many people as possible," said Copher.

"In the summer, the population of this area doubles and children migrate in packs from house to house. One night you could end up with all of your friends' children sleeping over, so the bedrooms are large and many."

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

"We also designed the stairs to be large and open to accommodate many children running up and down," he added.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The main entrance is positioned on the northern facade, where a raised platform forms a sheltered outdoor seating area. This is mirrored by a balcony above, which extends the living room outdoors.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

The house was built using a modular construction system, which was customised to suit the sloping roofline. This allows the building to support the weight of heavy loads of snow.

Pulkabacken by Streetmonkey Architects

Walls were clad with black corrugated steel panels. "Black was chosen because it is beautiful both in the snow and with the green of the forest," added the architect. "Dark houses blend discreetly with the forest while lighter houses pop out."

Pulkabacken-by-Streetmonkey-Architects_dezeen_468_14
Rendering by Ana Kunst

Photography is by Robin Hayes.


Project credits:

Principal architect: Street Monkey Architects – Cage Copher
Construction architects: Bjerking – Patrick Myberg, Thomas Björk, Fredrik Kjellström
Builder: Friendly Building – Ingrid Westman
Module fabrication: Elmot – Wieslaw Olowski, Jarek Wasielewski
Structural engineer: Bjerking – Magnus Jönsson
Ventilation: Exengo – Wojtek Banda
Electricity: Exengo – Dan Purra
Corrugated steel facade: Ruukki

Pulkabacken by Streetmonkey Architects
Ground floor plan – click for larger image
Pulkabacken by Streetmonkey Architects
First floor plan – click for larger image
Pulkabacken by Streetmonkey Architects
Roof plan – click for larger image
Pulkabacken by Streetmonkey Architects
Section – click for larger image