Anne Sophie Goneau exposes brickwork in Montreal apartment

Search results:

Anne Sophie Goneau exposes brickwork within Montreal apartment renovation

Materials uncovered during the renovation of this early-20th-century apartment in Montreal have been used to add texture to the space and create visual boundaries between each room.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Canadian designer Anne Sophie Goneau hoped to make the most of the 1,035-square-foot (approximately 96 square metres) space, which is located on the third floor of a 1910 triplex in the Canadian city.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

"The challenge was to divide each area in order to optimise the space while respecting the architectural integrity of the existing location," Goneau said.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

To achieve this, Goneau began by taking away the load-bearing walls and replacing them with wooden beams to extend the entire living space into an open plan area.

Plasterboard was stripped back to reveal brick from the outdoor walls – which stretches across adjoining rooms to "optimise spatiality".

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

"The idea was to highlight the raw materials, discovered during demolition, in order to communicate their relief and colour the environment," said Goneau. "Each piece has its visual boundaries that overlap strategically in the adjacent rooms, optimising the spatiality of the place."

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

The kitchen area is defined by tonal shades of grey – with the cabinets and quartz countertops aligning against a painted brick wall.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A white island doubles up as a sink space and breakfast bar, while a more formal dining table is located behind a glass partition.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

An office space to the left of the kitchen has also been sectioned off behind a glazed wall, used to "accentuate the ambiguity of spatial boundaries".

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A narrow corridor leads to the bathroom and bedroom – both of which are brightly illuminated with natural light.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

In the bathroom, a shower is separated by white laminated glass panels. A cast iron pipe has been painted turquoise, and is the only coloured element within the space.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A blackened-steel staircase, which was welded and assembled on site, allows access to a wood-decked roof terrace.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Ganeau has also designed the interior for À La Folie patisserie in Montreal, and paired glossy black cabinets with red brickwork in another apartment in the city.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Photography is by Adrien Williams.