Taylor and Miller creates sculptural weekend home beside a Massachusetts lake

This lakefront weekend home in Massachusetts by Taylor and Miller Architecture and Design features protrusions that gesture toward the sky and water (+ slideshow).

Lake house by Taylor and Miller

Called Lake House, the sculptural two-storey dwelling was designed by Taylor and Miller as an abstract composition of volumes and forms.

It encompasses 1,650 square feet (153 square metres), and was designed to serve as a country retreat for a Manhattan-based fashion executive and musician.

Lake house by Taylor and Miller

The home is built into a sloped site in the Berkshires, a hilly region in western Massachusetts that is dotted with quaint villages. It is surrounded by trees and overlooks a lake.

Lake house by Taylor and Miller

"This residence maintains a dualistic relationship with the lake against which it is nestled," said Taylor and Miller.

"When seen from the street, the house is abstract in form, showing no aperture or puncture. As one steps down the walking path and toward the lake, however, the house opens itself up."

Lake house by Taylor and Miller

A single stacked timber wall serves as both the retaining wall for the landscape and as the primary enclosure for the home.

The protrusions are made of bonded aluminum.

Lake house by Taylor and Miller

On the exterior, the upper portion of the house consists of three, white volumes of varying heights. The largest volume, which is rectilinear, contains a master bedroom.

Lake house by Taylor and Miller

A more sculptural volume is hollow and is topped with a skylight. It brings natural light to an entry vestibule on the lower level.

Lake house by Taylor and Miller

On the lower level, the architects surrounded windows and other openings with large, white frames – referred to as "sleeves" – that protrude from the building envelope.

The sleeves, made of aluminium, gesture toward the lake.

Lake house by Taylor and Miller

"A series of sleeves act as spatial leaks, breaking through the timber and allowing the interior spaces to reach out to the lake in the form of very specific views," described the firm.

Lake house by Taylor and Miller

The lower level contains two bedrooms, a living room, dining room, kitchen, foyer and garage.

The firm aimed to create two distinct "spatial orientations" within the dwelling: a horizontal orientation, emphasised by the sleeves that look toward the lake, and a vertical orientation, which is defined by sleeves that look up to the sky.

Lake house by Taylor and Miller

"Each of these types of spaces is defined differently in their materiality," explained the firm.

"In the case of the spaces oriented horizontally, they are characterised by neutral tone and materiality. In the case of the spaces oriented vertically, they are characterised by their view of the sky through a skylight aperture and intense changes in material."

Lake house by Taylor and Miller

The firm used hot-rolled steel in the kitchen, rusted steel for a stair, and plywood for the skylight.

"Moving through the home, these vertical spaces provide a kind of cinematic 'hard cut' that interrupts the modernist notion of continuous flowing space as they present themselves between the horizontal spaces of more neutral character," said the firm.

Lake house by Taylor and Miller

Founded in 2002, Taylor and Miller Architecture and Design is a multidisciplinary studio focused on architecture, lighting design and fabrication. It is based in New York, with workshop facilities in the Berkshires.

Photography is by Studio Dubuisson.

Lake house by Taylor and Miller
Ground floor plan - click for larger image
Lake house by Taylor and Miller
First floor plan – click for larger image
Lake house by Taylor and Miller
Elevation – click for larger image