Glazed theatre by van Dongen-Koschuch occupies former dockland buildings

Dutch firm van Dongen-Koschuch has converted an old maritime building in the Netherlands into a theatre with a glass auditorium (+ slideshow).

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

The Amsterdam studio set up by Frits van Dongen and Patrick Koschuch designed the theatre as part of a wider regeneration of Willemsoord, a former naval yard in the Dutch city of Den Helder.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

The brick buildings in the docklands were bomb-damaged during the second world war and lay unused for over 170 years before being converted. The new Theatre De Kampanje stands among a group of buildings, which now contains a concert hall, smaller performance spaces, an art centre, offices and a restaurant.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

The old brickwork has been repaired, and inside the theatre's auditorium is bracketed by tall glass walls – a feature that is intended to preserve the spatial experience of the historic building.

Glass is often used in converted historic buildings to differentiate between old and new. A similar technique was employed when a glazed house-shaped gallery was inserted into an English stone barn, and to create partitions between original wooden trusses at a barn in rural Germany.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

"Inspiration for the design is drawn from the identity and character of the historic buildings, an interplay of structure, craft, public space, docks and water," said van Dongen and Koschuch.

"In order to maintain the unique character of the interior and exterior spaces, the design is restrained, with careful consideration undertaken for any changes made," they added.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

The glass walls allow sightlines across the hall and into the adjacent corridors, which are used in the intervals. Wooden shutters can be drawn around the theatre's glass walls to prevent distraction during performances.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

Strip lighting in the metal ceiling beams illuminates the bar area, which is furnished with bar stools and sofas upholstered in textiles with muted tones.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

"Conviviality is part of the traditions of the theatre, with the social aspect often just as important as the performance itself," said the architecture.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

The main entrance to the theatre is set in the centre of the site, while a second door faces the city. This arrangement is intended to encourage a new route through the building to the site's other facilities.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

"The plan has also an important urban component, which will give fresh impulse to a forgotten edge of the city," said the duo.

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder

"By situating the main entrance toward the centre of the site while adding secondary access to the city at the side, a lively public path is created along which various elements of the programme are organised, restoring the connection between the city and sea."

Photography is by Allard van der Hoek.


Project credits:

Architects: van Dongen-Koschuch
Architect in charge: Frits van Dongen, Patrick Koschuch
Design Team: Henk de Haas, Rui Duarte, Klaas Sluijs, Lorna Gibson, Gianna Bottema, Hesh Fekry, Raul Forsoni
Constructor: IMD
Acoustics and engineering advisor: LBT

Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Site plan – click for larger image
Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Theatre ground floor plan – click for larger image
Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Theatre first floor plan – click for larger image
Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Theatre second floor plan – click for larger image
Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Theatre third floor plan – click for larger image
Theatre De Kampanje theatre by Den Helder
Theatre section – click for larger image