Jonas Lindvall transforms former office block into hotel

Jonas Lindvall transforms former office block into PM & Vänner Hotel

Swedish designer Jonas Lindvall has used materials sourced from his local Småland area to create the interior of this hotel (+ slideshow).

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

Lindvall based the PM & Vänner Hotel's interiors around the company's "forest, lake and meadow" philosophy, aiming to create a place that "felt cosmopolitan, while remaining deeply rooted in its surroundings".

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

The designer added a 160-square-metre rooftop bar and glazed pool area to the existing building, along with several cube-shaped suites that protrude beyond the facade – each featuring a different layout.

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

Bathrooms are decorated with limestone taken from the nearby Öland island, and the material is repeated in the reception area and bar. Floors are made from oiled oak, which was also sourced from the surrounding region.

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

Bedrooms include minimal floor lamps and pendants in copper and silver finishes, designed by Lindvall for the hotel and produced by Swedish lighting brand Wästberg.

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

Rooms also feature sofas with rounded backs, created by Carl Malmsten, and wooden shelving designed by Lindvall for the space. Walls have been painted white, and seating has been upholstered in muted colours.

The hotel's bar area features a counter made from solid limestone, and wooden chairs are paired with marble-topped tables.

hotel-vaxjo-pm-vanner-sweden-interior_dezeen_sq

"It's a conviction of ours that elegant and restrained spaces help and create the feelings that we seek to evoke," said Lindvall. "It also offers a good 'canvas' to develop the rooms as time goes by."

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

The PM & Vänner Hotel opened in 2014, however was recently included in the Michelin Nordic Guide. Earlier in the year Lindvall completed work on a minimal house in a seaside town outside Malmö, which included a sculptural spiral staircase.

PM & Vänner Hotel by Lindvalli

Lisbon studio Future Architecture Thinking also emphasised local materials at the Alentejo Country Hotel, which features log facades designed to match the area's cork trees.