KRONA centre by Mecanoo and Code has zigzagging concrete staircases
Tags:

Search results:

KRONA centre by Mecanoo and Code features zigzagging concrete staircases

Mecanoo and Code: Arkitektur have completed a library and cultural centre in Kongsberg, Norway, which centres around an atrium with concrete staircases running across its walls and through its centre (+ slideshow).

KRONA by Mecanoo

Dutch firm Mecanoo – which was also behind Europe's largest public library – partnered with local studio Code: Arkitektur on the KRONA Knowledge and Cultural Centre to accommodate a variety of public functions required by the local community.

KRONA by Mecanoo

The 24,000-square-metre building contains new teaching and technical laboratory facilities for Buskerud University College and Tinius Olsen Technical Vocational College.

It also provides a technical university library, a public library, cinemas, council offices and a theatre auditorium.

KRONA by Mecanoo

The layout of the building is intended to draw visitors towards the multipurpose atrium.

"Using subtle landscape elevations and strategically locating programme access points, visitors intuitively gravitate towards the centre," said Mecanoo.

"Throughout the interior spaces, strong visual connections to public functions further enhance the liveliness of the complex."

KRONA by Mecanoo

This space is brightly lit, thanks to a large skylight, and features walls covered with vertical wooden battens.

A concrete staircase is suspended diagonally across the centre of the space, while other staircases run along the walls. There are also balconies overlooking the space from several different floors.

KRONA by Mecanoo

Tables and chairs set up in the atrium and the surrounding landings offer opportunities for informal working or socialising.

KRONA by Mecanoo

Other spaces in the building designed with flexibility in mind include the university canteen, which becomes a cafe in the evening.

The public library also functions as a foyer for the theatre and the art gallery serves as the film centre's bar.

KRONA by Mecanoo

Several auditoria at the centre of the complex are designed to be reconfigurable and can therefore be used for various purposes, including lectures, performances, concerts, receptions and meetings.

KRONA by Mecanoo

"These entertainment spaces are designed to be as open and flexible as possible," the architects added, "yet also create a vibrant, social atmosphere, and a connection to Kongsberg's historical context."

KRONA by Mecanoo

KRONA is situated in a historically significant area next to Norway's oldest university building, and its design was developed in response to this sensitive context.

Emerging from a gentle slope on its eastern edge, the building's metal and glass facades are covered with vertical wooden fins that reference the local architecture.

KRONA by Mecanoo

Where it faces the adjacent Hasebergtjerndalen park, a balcony provides space for outdoor performances and an amphitheatre is carved into the landscape in front of the building.

KRONA by Mecanoo

To the east, KRONA faces the existing church square and this public realm continues into the centre of the building, where the public and university libraries are located.

The connection between internal and external public space is accentuated by the continuous application of the same stone flooring.

KRONA by Mecanoo

Mecanoo is also working on the renovation of Mies van der Rohe's Martin Luther King Jr Memorial Library in Washington DC, and was put in charge of renovating the New York Public Library after an original proposal by Foster + Partners was scrapped.

Images courtesy of Mecanoo.


Project credits:

Architects: Mecanoo, Code Arkitektur
Structural engineer: Rambøll Norge
ME engineer: EM Teknikk - Energi
Fire safety consultant: Rambøll Norge
Main contractor: Strøn Gundersen

KRONA by Mecanoo
Site plan – click for larger image