Pedevilla Architects creates rose-hued fire station for Alpine village

Search results:

Pedevilla Architects creates rose-hued fire station for an Alpine village

Italian studio Pedevilla Architects has used red pigmented concrete to give an Alpine fire station in South Tyrol a muted yet distinctive colouring (+ slideshow).

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

The building's pigmented concrete shell is intended as a twist on the fire station's traditional blazing red colouring, and a spiralling staircase replaces the customary fireman's pole.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

"All surfaces have been realised with pigmented concrete to remark the building's monolithic character," said Frank Oberlerchner of Pedevilla Architects.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

"The red colour is a sign of the building's function and underscores its independence. It emphasises the originality of the new fire station."

The rose-tinted structure is named simply Feuerwehr Vierschach, as it serves the village of Vierschach, which is located in the remote Puster Valley on the Italian-Austrian border.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

The building is set over two levels. The staircase, with a curling red balustrade, is set into a niche at one end.

A large ramping forecourt disguises the base of the building from the village, but the full height of the structure is revealed from the other side of the site.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

Both entrance points to the building feature red-framed glazing to match the colouring of the concrete.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

An events hall set on the upper floor of the building is lined with wood panelling made from hand-planed pine, while the garage on the lower floor has a more utilitarian appearance with exposed concrete surfaces and strip lighting.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

Black furniture and cabinetry provide a common thread between the two parts of the building.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

Irregularities in the concrete, both within and on the outside of the building, have been left exposed to add detail to the simple form.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

"Irregularities or divergences in the concrete only adds charm to the material and the character of the building," said Oberlerchner.

He said the exposed concrete construction was in part selected due to its durability, creating a water- and frost-proof enclosure during the valley's snowy winters.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

"As to the building's economic efficiency, particular attention was paid to the attainment of a robust and simple construction, the usage of only a few materials and to reduction of work stages to a minimum," he added.

"Furthermore the sensible choice of materials ensures a high durability and reduced maintenance costs."

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs

The studio, which was founded by brothers Armin and Alexander Pedevilla in 2005, has previously designed a pair of cabins in South Tyrol.

In contrast to the fire station, the properties – one used by Armin as a family home and the other as a holiday home – reference the style of local Alpine architecture.

Photography is by Gustav Willeit.

Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs
Site plan – click for larger image
Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs
Ground floor plan – click for larger image
Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs
First floor plan – click for larger image
Feuerwehr Vierschach by Pedevilla Architecs
Section – click for larger image