McGarry-Moon Architects updates and extends Richmond Park gatehouse

Search results:

McGarry-Moon Architects updates Richmond Park gatehouse with contemporary extension

Northern Ireland studio McGarry-Moon Architects has renovated a historic house in west London, and added a contemporary timber and concrete extension connected by a glass-lined corridor (+ slideshow).

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

Warren Cottage is a Victorian property situated within the Coombe Wood conservation area in Kingston upon Thames.

The house is heritage-listed due to its former role as a gatehouse to Richmond Park, the largest of London's Royal Parks.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

McGarry-Moon Architects – which previously converted an old stone barn in Ireland into a contemporary home – was tasked with refurbishing and extending the cottage to create a more spacious home.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

A lack of maintenance had left the cottage in a dilapidated state, so a restoration process was undertaken.

This involved improving the building's thermal performance by adding modern insulation and slimline double-glazed windows.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

Rather than seeking to mimic the traditional look of the cottage with the extension, the architects chose to adopt a more contemporary aesthetic.

But they employed a material palette that complements the tones of the existing facades.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

"The local planning department acknowledged the importance of retaining the existing cottage, and that a new addition could have a contemporary aesthetic but with a delicate and clear separation between the old and new," architect Adam Currie told Dezeen.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

The new additions comprise a two-storey extension with glazed walls, connected to a more compact lounge contained in a board-marked concrete volume.

A separate concrete structure houses a garden room looking out onto a small pool.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

"The form of the extension seeks to contrast the ornate and traditional nature of the cottage whilst acknowledging that it is from a different time," added Currie.

"This is also echoed through the contrasting use of materials"

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

The extension accommodates a kitchen and dining area on the ground floor, which creates a new communal space at the centre of the reconfigured house.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

Glass walls lining the space incorporate sliding doors that open onto east and west-facing terraces.

The glazing also wraps around the side of the room looking onto the entrance courtyard, where wooden louvres are added to provide an element of privacy.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

A void above the dining area provides a visual connection with a bedroom situated on the first floor, which is fully lined with glass to ensure it retains views of the garden and overlooks the ground floor.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

The kitchen and dining room extends into a more intimate lounge area that also opens onto the west-facing evening terrace and looks out on the other side towards the pool and mature trees in the garden.

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse

A path leading towards the garden room is sheltered beneath a canopy supported by chunky glue-laminated timber beams. The tone and grain of the iroko wood offers a warm, natural contrast to the garden room's concrete floors and walls.

Iroko flooring used throughout the ground floor of the cottage and the extension provides a unifying element between the old and new spaces.


Project credits:

Architects: McGarry-Moon Architects
Structural engineer: S2K Ltd

McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse
Ground floor plan – click for larger image
McGarry-Moon Architects adds concrete, timber and glass extension to a traditional gatehouse
First floor plan – click for larger image