Alt Arkkitehdit covers woodland house in Finland in Corten steel

Search results:

Residence in Muhos by Alt

Alt Arkkitehdit clads woodland house in Finland with sheets of rusty Corten steel

Finnish practice Alt Arkkitehdit has covered a family home in northern Finland in weathering steel panels and greying spruce planks that help it to blend into its woodland setting.

The studio created the 165-square-metre Residence in Muhos for a site outside a town of the same name, in the Finnish province Oulu.

Residence in Muhos by Alt

By covering the walls of the house in panels of pre-rusted Corten branded steel and ageing wood, then adding a sloping turf-covered roof, the architects hoped to echo the tones found in the trunks and evergreen foliage of surrounding pine trees.

"The building blends into the landscape with its dark rusting walls resembling the colour of pine trunks and a green roof that grows directly from the turf of the forest," they said.

Residence in Muhos by Alt

Part of the muted russet-toned building is covered by an angular roof, which slopes down to the ground to let the planted turf meld with the natural ground covering.

Concerned about attracting passing wildlife onto the roof, the architects made sure the structure was capable of holding the weight of a moose.

Two blocks overlap to create the house's three-pronged form. The block with the sloping roof has a zigzag-shaped form, containing bedrooms and bathrooms. It angles up over a V-shaped box hosting ground-floor living areas.

Residence in Muhos by Alt

The main entrance – leading to both the house and garage – is recessed into the front of the house and covered in vertical lengths of grey-tinged spruce.

A further recessed terrace at the back of the house is clad in the same materials, and used as a space for barbecues and post-sauna cooling.

Residence in Muhos by Alt

Small square windows are set in the flanks of the blocks, directing views away from the main driveway towards the trees.

"The house opens up to the sun and the views, bringing the nature into the interior," said the architects.

Residence in Muhos by Alt

Alt Arkkitehdit has previously designed a larch-covered medical centre featuring a curving facade, which is set on the edge of a forest in Finland's Northern Ostrobothnia region.


Project credits:

Architects: Alt Arkkitehdit
Team: Kalle Vahtera, Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola
Structural engineers: RakTor Oy, Raija Päkkilä

More images and plans

Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt
Residence in Muhos by Alt