Ben Allen uses geometric screens to create adaptable London apartment

Search results:

Screen House by Ben Allen

Studio Ben Allen uses geometric screens to create adaptable London apartment

Movable, perforated screens allow this north London apartment to be adapted to suit various situations.

Studio Ben Allen was brought on to make the apartment's layout more flexible and better suited to modern living.

Screen House by Ben Allen

The owners of the property, which is housed within a 19th-century regency villa, requested that the traditional arrangement of rooms was maintained – meaning that the studio had to come up with a less intrusive way of updating the interior.

They began by looking to the geometric-patterned screens often found in traditional Indian architecture.

"[We were] interested in exploring different degrees of separation whilst maintaining visual connections afforded by a series of perforated screens," said the studio.

screen-house-residential-apartment-flat-interior-design-partitions-studio-ben-allen-north-london-uk_dezeen_2364_col_2

The four custom-made screens are placed on each side of the square-shaped hall. They open up in two directions, allowing the space to be transformed into various arrangements.

When closed off, a level of privacy is retained with just light shining through the gaps. But when opened, the screens sit flush with the walls and appear as decorative panelling.

Screen House by Ben Allen

"The screen perforations were parametrically designed using a pattern which allowed more open area where privacy was less critical and less where privacy was more important," said the studio.

"The patterns were mapped out as one continuous unfolded elevation by creating a greyscale image. The darker the area of the image, the more closed the corresponding pattern would be."

Screen House by Ben Allen

As they were on a tight budget, the studio picked utilitarian plumbing fixtures for the fully tiled kitchen and bathroom.

As house prices in London soar, architects are increasingly tasked with making small spaces feel more open.

To make a little apartment in the city feel more spacious, Alexander Fehre moved the dining table into the kitchen, while MWAI used minimal materials to make a property feel as light as possible.


Project credits:
Structural engineer: Osborne Edwards
Pattern concept collaborator: Ricardo Gomes, KWY
Photography is by Henrietta Williams

More images and plans

Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen
Screen House by Ben Allen