Diagonal columns create irregular windows for sports hall by Schemaa
Tags:

Search results:

Nathalie Mauclair Gymnasium

Diagonal columns create irregular windows for sports hall by Schemaa

A+Awards: angular polycarbonate windows create tessellating shapes across the facade of this gymnasium in France's Champagné region, a winner at this year's Architizer A+Awards.

Nathalie Mauclair Gymnasium

French architecture studio Schemaa designed the Nathalie Mauclair Multisports Hall as an extension to the Jean Rondeau gymnasium, creating larger facilities for local schools and sports clubs.

The architects wanted to match the height of the existing sports centre, but offer a contrast to its gabled roof, which is topped by a projecting chimney-stack-like form. The new gym conversely features a flat roof.

Nathalie Mauclair Gymnasium

Wooden columns supporting the roof are positioned diagonally, and left exposed across both the interior and exterior.

The columns are clad with black corrugated metal. From a distance, they appear like lines drawn between the old and the new structures.

Nathalie Mauclair Gymnasium

To form these columns, the architects used glue-laminated timber, a type of engineered wood formed by layering up multiple slices of wood and gluing them together.

Nathalie Mauclair Gymnasium

On the outside, the polycarbonate windows are finished with an anti-glare matt treatment so that they reflect different hues of light during the day.

On the northern side of the building, these panels create a diffused light source and ensure privacy for the sports players within.

Nathalie Mauclair Gymnasium

Clear glazing forms the lower facade to offer views of the sports field, while the southern side is opaque to avoid too much glare.

On the eastern side, the hall features a large window framing views of a new roof terrace – an open-air meeting space between the two gyms. Here, the architects also added a series of planted areas.

Nathalie Mauclair Gymnasium

The wooden structure is left bare and matt inside the sports hall to create a warm-toned environment. It is offset by splashes of bright yellow-paint –  a nod to the blocks of colour on the exterior of the existing gym.

Nathalie Mauclair Gymnasium

The Nathalie Mauclair Multisports Hall took home one of the prizes in the Hospitality + Sport category at the 2016 A+Awards.

Organised by Architizer, the awards promote and celebrate the year's best projects and products.

Their stated mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life. Find out more about the A+Awards »

Entries are now being accepted for the next A+Awards. Enter the 2017 A+Awards »

More images

Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium
Nathalie Mauclair Gymnasium