HAO Design rearranges Taiwanese home to put emphasis on the garden
Time Tunnel by HAO Design

HAO Design rearranges Taiwanese home to put emphasis on the garden

HAO Design has reorganised this family home in Taiwan so the residents have to walk through their garden to get inside, creating the feeling of "walking from the city into a country cottage".

Time Tunnel by HAO Design

The Southern Sunshine Home is located in the Kaohsiung municipality of Taiwan. When brought on board to renovate the property, HAO Design first looked at the surrounding environment of the house – picking out its unique strengths.

Time Tunnel by HAO Design

"We assessed it and found four major advantages – a large yard, high roof, good natural light and a rectangular floor plan," said the architects.

Time Tunnel by HAO Design

The large yard became the focus for the architects, and they altered the original approach by moving the entrance to the side of the house – meaning that, although residents need to walk around the house to get in, the first thing they see is the yard.

"It's like walking from the city into a country cottage; your body and mind both relax immediately," they said.

Time Tunnel by HAO Design

A solid wooden platform reminiscent of old Japanese structures was added to the entrance, allowing residents a place to sit and enjoy the garden view.

Time Tunnel by HAO Design

Inside, walls were removed to merge the old living room and dining room into one single, open space. The original entrance has been converted into a raised Japanese-style washitsu room.

Time Tunnel by HAO Design

Portions of the ceiling were also removed, revealing the original sloping roof structure which is four metres high at its tallest point.

"Even though the ceiling is slightly lower in the kitchen, it is connected to the living room, which gives the impression of a bigger space," said the architects.

Time Tunnel by HAO Design

The house was originally made up of small individual spaces, meaning it received little natural light.

To counteract this issue, a skylight was installed in the master bathroom, and the wooden front door was swapped for glass French doors.

Time Tunnel by HAO Design

HAO Design was founded in 2013. Its past renovation worked include installing swings and a slide in the kitchen of a family home, and adding a wooden bridge-like corridor to connect a master bedroom with a walk-in wardrobe in a house in Kaohsiung.

Photography is by HeyCheese!

More images and plans

Existing floor plan
Time Tunnel by HAO Design
Current floor plan
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design
Time Tunnel by HAO Design