In Situ Studio creates rectilinear home for wooded site in North Carolina

Search results:

Taylor Residence by In Situ Studio

In Situ Studio uses metal, timber and stucco for home on a wooded site in North Carolina

American firm In Situ Studio has paired dark cladding with white stucco for the facades of a modern family residence that overlooks a pond in North Carolina.

Located in Matthews, a suburb of Charlotte, the Taylor Residence is situated on a flat site with trees and a small body of water at the back. Set back from the road, the home is approached on the north via a driveway that passes through the woods.

Taylor Residence by In Situ Studio

Rectangular in plan, the two-storey dwelling sits atop a concrete foundation. For the facades, the team used a mix of metal, cedar, white stucco and large expanses of glass. A covered walkway connects the home to a garage.

Taylor Residence by In Situ Studio

Low-lying concrete walls define a small courtyard that fronts the residence. Wide wooden steps ascend to a glazed front door, which in turn leads to an airy foyer and stairwell.

Taylor Residence by In Situ Studio

"A soaring entry and stair volume connects the two levels, floods the centre of the plan with light, and scripts views of the exterior," said In Situ Studio, a Raleigh-based firm founded in 2010.

Taylor Residence by In Situ Studio

Encompassing 4,006 square feet (372 square metres), the home features a fluid layout and rooms bathed in natural light.

On the ground level, one side contains a kitchen and an open-plan dining and living room anchored by a large concrete fireplace. The other end encompasses a generous master suite, with glass walls that offer unobstructed views of the landscape.

Taylor Residence by In Situ Studio

"The ground level of the house is completely open to the landscape on both the north and south sides," the studio said.

Upstairs, the team placed three additional bedrooms. A covered porch provides a place to relax and connect with the natural surroundings.

Taylor Residence by In Situ Studio

Throughout the home, the team used a cool colour palette and modern decor. Dark oak floors and flush doors and cabinets help create a "quiet interior". The residence features a large front lawn that serves as a play area.

"Exterior areas are wood, concrete and gravel, and spill directly from the interior," said the team.

Taylor Residence by In Situ Studio

In Situ Studio has completed a number of distinctive residential projects in North Carolina, including a rural cabin wrapped in blackened wood and the restoration of a midcentury modern home in Raleigh.

Photography is by Keith Isaacs.

Project credits:

Architect: In Situ Studio
Contractor: The Ullman Group
Structural engineer: Intelligent Design Engineering

More images and plans

Taylor Residence by In Situ Studio
Floor plan
Taylor Residence by In Situ Studio
Site and floor plan
Taylor Residence by In Situ Studio
Section plan
Taylor Residence by In Situ Studio
Diagram plan