Cubículo Arquitectos installs birch-plywood storage units inside Porto flat
Tags:

Search results:

Cubículo Arquitectos installs birch-plywood storage units inside Porto flat

Cubículo Arquitectos has added extra storage to a Porto apartment, by installing custom-built cupboards and shelves around the old structural columns.

Situated on the first floor of a housing block, Apartment Largo Soares dos Reis belongs to a graphic designer, who shares the flat with her mum and younger brother.

The family tasked Cubículo Arquitectos, with improving the internal arrangement of their home, which was "exaggeratedly divided, disproportionately dimensioned and functionally inadequate".

Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects

Before embarking on the renovation, the architects noted that the property had two distinctive features worth preserving and highlighting.

The first was the herringbone-patterned pine wood flooring, while the second was the structural beams and columns that appear intermittently throughout the home.

Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects

Using birch plywood, the architects planned cupboards that wrap the support columns and turn them into "storage walls".

These cupboards are installed in the kitchen, bedroom, and along the periphery walls of the apartment's main living space. Visual interest is added with custom-made, blocky door handles and open shelves that can display the family's ornaments.

Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects

For the second phase of the renovation, Cubículo Arquitectos knocked down four partition walls to create an open-plan lounge and dining area that includes a small study area.

Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects

When it came to decorating the interiors, the architects kept it simple, making use of the family's own furniture.

"We were fortunate that [the client] has an architectural tradition in their family, so the furniture settled well in the apartment," the architects told Dezeen.

Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects

Founded in 2016, Cubículo is led by architects Tiago Antero de Sousa and Vitor Preto Fernandes.

It is among several practices who have recently used storage to transform residential spaces. Fala Atelier installed deep-blue cabinetry to conceal the kitchen, windows, and wardrobe of a Porto flat, while Another Studio traded walls for customised shelving units to turn a Bulgarian apartment into a workspace.

Photography is by José Campos.

More images and plans

Section
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects
Portuguese practice Cubículo Arquitectos has revamped this Porto apartment
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects
Apartment Largo Soares do Reis by Cubículo Architects