StudioAC inserts wood staircase and bedroom boxes in old Toronto home
Beaconsfield Residence by Sudio AC

StudioAC inserts wooden staircase and bedroom boxes into 140-year-old Toronto home

A pair of "floating" timber-clad bedrooms and a wooden staircase now feature in this Victorian-era residence in Toronto, renovated by local firm StudioAC.

Beaconsfield Residence is a property built in the late 1880s in Toronto's Queen West and Little Portugal area.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

StudioAC's renovation involved preserving the heritage-listed facade and completely overhauling the interior. The studio describes it as a fusion of old and new, "a nod back to the past within an undeniably contemporary experience".

"A completely new idea of the interior worked to utilise the spatial logic, and existing window openings implied by the original architecture acted as the starting point," said the studio.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

The architects planned the new 3,383-square-foot (314-square-metre) floor plan around a central double-height space, where light floods in from above.

The new staircase, with its solid wooden balustrade, blends in with white oak floors and birch plywood wall panelling.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

"The double-height space utilised the existing Victorian elevations to invite natural light into the centre of the plan, flanked by a feature stair and a remaining brick tracery from one of the de-commissioned fireplaces," said StudioAC.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

On the first floor, the studio designed the two new bedrooms as a pair of wooden volumes. A catwalk-style walkway provides access, with a glass railing for a sense of lightness.

"The sleeping spaces are conceived as floating wood-clad boxes that frame a double height space," the studio said.

The wood-panelled underside of the bedrooms forms ceilings for the kitchen and living room on the floor below.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

A sightline extends from the front to the rear of the house, where the kitchen and a glassed-in office are located.

A rear garden is accessible via a glass wall that folds completely open, leading onto a patio that acts as an extension of a dining area inside.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

A basement houses an additional living room, while the top floor has more space for entertaining, as well as a guest bedroom with a roof terrace.

In addition to the two bedrooms upstairs, the first floor comprises two bathrooms, closets and a terrace. A freestanding tub in the master en-suite bedroom overlooks the garden with floor-to-ceiling windows.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

Additional light is brought into the two bedrooms from interior windows. Wooden doors open and close within the double-height space, and provide airflow, light and visual communication.

White features prominently inside the house – including the painted walls and cabinetry – to complement the large expanses of wood. A kitchen island is covered entirely in black marble for a sense of contrast.

Beaconsfield Residence by Sudio AC

StudioAC, which stands for Studio for Architecture & Collaboration, is an interdisciplinary architectural practice founded by Andrew Hill and Jennifer Kudlats in 2015.

The studio has completed a host of projects in the city, ranging from residential to commercial spaces. Among its most recent works are an apartment with arched hallways, a black cafe-cum-barbershop, and a church transformed into a home.

Photography is by Andrew Snow.

More images and plans

Beaconsfield Residence by Sudio AC
Ground floor plan
Beaconsfield Residence by Sudio AC
First floor plan
Beaconsfield Residence by Sudio AC
Section plan
Beaconsfield Residence by Sudio AC
Beaconsfield Residence by Sudio AC
Beaconsfield Residence by Sudio AC