Sound View by Studio Tack

Studio Tack updates 1950s Sound View hotel on Long Island's waterfront

Brooklyn firm Studio Tack has revamped a mid-century motel on the North Fork of Long Island to include cabin-like bedrooms and a restaurant that feels "like a ferry crossing the sound".

Sound View by Studio Tack

Completed in 1953, the waterfront Sound View property is located on a private beach in the town of Greenport, less than 200 kilometres from New York City.

Studio Tack redesigned the hotel's guest rooms, restaurant, piano bar and lobby lounge with subtle nods to a traditional nautical aesthetic – a reference to Greenport's boating and fishing heritage – as well as New England modernist architecture.

Sound View by Studio Tack

Since Sound View overhangs the shoreline, few modifications could be made to the exterior.

"Current zoning regulations would never let these structures be built so close to the shore in modern times," lead project designer Tiffany Rattray told Dezeen.

Sound View by Studio Tack

"This meant that any exterior work had to be carefully considered, which was extremely limiting."

Inside the lobby is a blend of custom, semi-custom and vintage pieces that aim to "soften the newness of the space", like rewired light fixtures from Upstate New York and porcelain shades made by a local ceramicist.

Sound View by Studio Tack

For the hotel's restaurant, The Halyard, Studio Tack employed a simple palette of white-painted walls and pale oak floors to make the water view the focal point.

The shapes of the chandeliers and sconces reference the Fresnel lenses typically found in lighthouses.

Sound View by Studio Tack

"In the end, we wanted to celebrate the horizon line and expanse of water, making the restaurant feel like a ferry crossing the sound," Rattray said.

The team preserved the Piano Bar’s red vinyl banquettes and mahogany bar, while upgrading the space with navy beadboard ceiling panels, painted hardwood floors, and a hand-painted seascape mural.

Sound View by Studio Tack

A private dining room called The Library sits just off the lobby lounge with wicker furniture, merlot painted walls, and vintage artwork hand sourced from the Brimfield Antique Market in Massachusetts.

All of Sound View's 55 guest rooms overlook the Long Island Sound with private or boardwalk-style outdoor decks. Walls are lined with cedar wood shiplap, and a mix of recycled rubber and cork forms the flooring.

Sound View by Studio Tack

"We needed a material that was durable enough to withstand constant foot traffic from the beach directly indoors," said Rattray.

"Not only did this material work for us functionally, the granular mix of colours reminded us of the texture and colouration of sand."

Sound View by Studio Tack

Nearly all the guest room furniture and lighting was custom designed by Brooklyn-based furniture fabricator Uhuru Design.

Instead of the more expected nautical blues, Studio Tack threaded pops of burgundy throughout the property. In collaboration with Greenport-based awning and sail fabricator WM J Mills & Co, a burgundy fabric was developed for the exterior awnings above the lobby and entrance to The Halyard, as well as the bespoke outdoor and pool furniture.

Sound View by Studio Tack

Founded in 2012, Studio Tack has given new life to a number of properties dating back to the middle of the 20th century. Others include a mid-century motel in Wyoming, an old motor lodge in New York's Catskills and a rundown hotel in California.

Photography is by Read McKendree.

More images

Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack
Sound View by Studio Tack