Casa Bell-Lloc by Studio Saxe

Studio Saxe perches Casa Bell-Lloc on a lush hillside in Costa Rica

Casa Bell-Lloc by architecture office Studio Saxe is a concrete house featuring expansive coastal views and a swimming pool that reaches toward the sea.

Casa Bell-Lloc is located in Santa Teresa, a small town in Costa Rica's Puntarenas Province that is known for its pristine beaches and great surfing.

Casa Bell-Lloc by Studio Saxe
Casa Bell-Lloc has sea views

The full-time residence is tucked into a sloped site that overlooks the Pacific Ocean.

Casa Bell-Lloc was designed by architecture firm Studio Saxe, which is headquartered in San José and has satellite offices in Los Angeles and London. The team's goal was to create a durable, climate-responsive home that embraced its natural setting.

Roughly L-shaped in plan, the house consists of two levels that total 500 square metres. The lower portion is wedged into the hillside and is not visible when approaching from the road.

Approaching Casa Bell-Lloc on a hillside
The house blends with its hillside setting

"In order to adapt to the topographic conditions, we decided to 'push' the house into the ground, thus creating the illusion of a one-storey house from the street and only revealing its true size once inside," the architects said.

Exterior walls are made of concrete – a material chosen for its sturdiness, along with its ability to keep the interior cool.


"The clients were clear from the beginning that they wanted most of the home to be built in concrete for longevity, less maintenance, and thermal mass during the hot months of the year," the studio said.

Certain areas feature large stretches of glass that provide a strong connection to the landscape. An angled, overhanging roof helps shade the building. Warm-toned teak eaves provide visual contrast with concrete surfaces.

The house's kitchen
An open-plan kitchen faces the sea

The top floor holds an open-plan kitchen, dining area and living room, along with a master suite and carport. Two en-suite bedrooms and service quarters are located on the lower level. The floors are connected by a concrete stair.

"Due to the extreme pitch of the terrain, we decided to sink the private areas of bedrooms into the ground and thus allow the main living area to have the best expansive views on top," the team said.

Casa Bell-Lloc is in Costa Rica
Lush plants are seen through a bathroom window

Rooms feature neutral colours, earthy materials and contemporary decor. In both the public area and master bedroom, a retractable wall allows the interior spaces to flow directly onto glass-lined terraces. The large openings also facilitate cross ventilation.

At the heart of the ground floor is a slender swimming pool that gestures toward the sea, cantilevering over the hillside.

A swimming pool on the house's ground floor
The house's pool meets the blue horizon

A folding, glazed door separates the pool from the interior living space. Overhead, a cutout in the roof enables direct sunlight to fall upon the turquoise water.

Studio Saxe was established by Benjamin Garcia Saxe in 2004. It has completed a number of houses and hotels in Costa Rica, including The Gilded Iguana surf resort and a residence clad in charred teak wood.

Photography is by Andres Garcia Lachner.


Project credits:

Architecture: Studio Saxe
Design director: Benjamin G. Saxe
Client: Fran Machado and Niko Voorspoels
Builder: Jose Francisco Vásquez Navarro
Structural engineer: Sotela Alfaro
Electromechanical engineer: CIEM

More images and plans

Lower level plans
Lower level plans
Main level plans
Main level plans
Section C
Section C
Lateral elevation
Lateral elevation
Section B
Section B
Sketches of the swimming pool from the house
Sketches of the swimming pool from the house
Preliminary sketches
Preliminary sketches
Preliminary sketches of the hillside
Preliminary sketches of the hillside
Casa Bell-Lloc by Studio Saxe is on a hillside
The entrance to the house
Casa Bell-Lloc's concrete facades
Casa Bell-Lloc overlooks the Pacific Ocean
A swimming pool has sea views
A bathroom downstairs
The living spaces are open plan
The swimming pool overlooks the blue water
Casa Bell-Lloc is perched on a hillside
Studio Saxe designed the project
Sunset at Casa Bell-Lloc